Θέλετε να συμμετέχει ισότιμα ο άνδρας στις δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των παιδιών; Τότε ετοιμαστείτε για μια ζωή χωρίς σεξ.

Αυτό είναι εν συντομία το συμπέρασμα ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στους «New York Times» και έκτοτε αναδημοσιεύεται και σχολιάζεται με πάθος στο Internet πυροδοτώντας εκ νέου την αέναη μάχη των φύλων.

Το άρθρο υπογράφει η Λόρι Γκότλιμπ, ψυχοθεραπεύτρια στο Λος Αντζελες και συγγραφέας του αμφιλεγόμενου βιβλίου «Marry Him: The Case for Settling for Mr. Good Enough» (σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Για ποιους λόγους πρέπει να παντρευτείτε έναν άντρα που είναι απλώς καλός και όχι ο άντρας των ονείρων σας»).

Η κυρία Γκότλιμπ αφηγείται στην αμερικανική εφημερίδα τις περιπτώσεις ζευγαριών που επιστρατεύουν την ισότητα εντός και εκτός σπιτιού για να αντέξουν τις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά στην πορεία σβήνουν τα φώτα της κρεβατοκάμαρας. Γράφει επίσης για καθ’ όλα ισότιμα ζευγάρια που δηλώνουν ότι βαριούνται το σεξ ή ότι η ερωτική τους ζωή είναι μέτρια και άνευ ενδιαφέροντος –ενίοτε και παντελώς απούσα.

«Ο γάμος μόνο αφροδισιακός δεν θεωρείται, αλλά στη σύγχρονη εποχή πολλά έχουν αλλάξει» τονίζει. «Υπάρχει περισσότερη ευελιξία όταν το θέμα είναι ποιος θα φέρει τα λεφτά στο σπίτι, ποιος θα βάλει μπουγάδα και θα πλύνει τα πιάτα, ποιος θα είναι ο συνοδηγός στο ταξίδι και ποιος θα χτενίσει τα παιδιά».

Ολα αυτά, συμπληρώνει, είναι απολύτως αποδεκτά από τη συντριπτική πλειονότητα των νέων ζευγαριών, που δηλώνουν ότι αυτού του είδους η «εγγύτητα» αυξάνει την ικανοποίηση που αποκομίζουν από τη σχέση τους.

Την ίδια στιγμή όμως η εγγύτητα «μπορεί να έχει απρόσμενα αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού», συμπληρώνει η κυρία Γκότλιμπ.

Στο πολυσέλιδο άρθρο της επικαλείται μια μελέτη που τιτλοφορείται «Ισότητα, οικιακές εργασίες και σεξουαλική συχνότητα στον γάμο» («Egalitarianism, Housework and Sexual Frequency in Marriage») και η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο στο επιστημονικό περιοδικό «The American Sociological Review».

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι άνδρες που κάνουν «γυναικείες» δουλειές στο σπίτι, όπως η μπουγάδα, το μαγείρεμα και η ηλεκτρική σκούπα, κάνουν κατά μέσον όρο 20 φορές λιγότερο σεξ τον χρόνο με τη σύζυγό τους σε σύγκριση με όσους κάνουν πιο «ανδρικές» δουλειές, όπως το να βγάζουν τα σκουπίδια έξω ή να φτιάχνουν το αυτοκίνητο. Αντιθέτως, τα ζευγάρια στα οποία ο άντρας έκανε άφθονες μεν αλλά αμιγώς «ανδρικές δουλειές» ανέφεραν κατά 17,5% υψηλότερη σεξουαλική συχνότητα σε σύγκριση με εκείνα στα οποία ο άντρας δεν κουνούσε το δαχτυλάκι του για να βοηθήσει τη γυναίκα του.

Η κυρία Γκότλιμπ ξεκαθαρίζει πως αυτά αποτελούν απλώς συσχετίσεις και ότι «οι συσχετίσεις δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας -αποτελέσματος». Ωστόσο υποδηλώνουν πως «ναι μεν οι γυναίκες θέλουν βοήθεια από τους άντρες τους» αλλά πιο «προσαρμοσμένη στο φύλο τους», ειδάλλως η ερωτική τους ζωή υποφέρει.

«Ο ισότιμος γάμος αξιοποιεί όλες τις αρετές ενός καλού κοινωνικού συστήματος, το οποίο βασίζεται στη συζήτηση και στη συμφωνία, αλλά οι αξίες που χαρακτηρίζουν μια καλή κοινωνική σχέση δεν είναι απαραιτήτως οι ίδιες με εκείνες που διέπουν τον ερωτικό πόθο» δηλώνει στο ίδιο άρθρο η οικογενειακή θεραπεύτρια Εσθήρ Περέλ. Στην πραγματικότητα, «οι περισσότεροι από εμάς διεγειρόμαστε ερωτικά τη νύχτα από τα ίδια πράγματα που αποστρεφόμαστε στη διάρκεια της ημέρας» προσθέτει.

Ακόμη κι αν ισχύει αυτό, όμως, ο γάμος που βασίζεται στην ισότητα μοιάζει να έχει γερά θεμέλια, ακόμη κι αν δεν διαθέτει άφθονο σεξ, συνεχίζει η δρ Γκότλιμπ. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπαθ, στην Αγγλία, λ.χ., έδειξε πως τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν, ενώ πολλές άλλες έχουν δείξει ότι η βοήθεια των ανδρών αποτελεί πλέον για τις γυναίκες έναν από τους κύριους παράγοντες ικανοποίησης από τον γάμο.

«Η μελέτη των οικιακών εργασιών δεν λέει ότι επειδή οι άνδρες κάνουν δουλειές στο σπίτι τα ζευγάρια δεν κάνουν συχνά σεξ αλλά ότι όσο αυξάνεται η κατανομή των οικιακών εργασιών τόσο μειώνεται η συχνότητα των επαφών» σχολιάζει η ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος Εύη Κυράνα, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ. «Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων που δεν αξιολογήθηκαν στη μελέτη. Για παράδειγμα, μπορεί στα ζευγάρια που μοιράζονται τις οικιακές εργασίες να υπάρχει μεγαλύτερη κόπωση στην επαγγελματική ζωή των γυναικών και γι’ αυτό να μειώνονται οι επαφές. Ή πάλι μπορεί τα ζευγάρια που έχουν πιο ισότιμη σχέση να είναι και πιο ανοικτά στο να αποδέχονται την απουσία σεξουαλικών επαφών όταν η γυναίκα δεν επιθυμεί να εμπλακεί».

Σε κάθε περίπτωση, «το ζητούμενο είναι να μπορεί το ζευγάρι να προσαρμόζεται στις ανάγκες τις ατομικές και της σχέσης προκειμένου να διατηρείται όχι τόσο η συχνότητα όσο η ποιότητα της σεξουαλικής ζώης» προσθέτει.

Τι συµβαίνει στην Ελλάδα

Η αλήθεια είναι ότι η ισότητα στις δουλειές του σπιτιού δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Δύο διαφορετικές ευρωπαϊκές έρευνες κοινής γνώμης (ευρωβαρόμετρα) που δημοσιεύθηκαν το 2007 και το 2009 έδειξαν ότι οι άνδρες στη χώρα μας δεν είναι διόλου πρόθυμοι να πιάσουν το σφουγγαρόπανο ή το σίδερο ή έστω να μπουν στην κουζίνα, καθώς μόλις 1%-3% είπαν πως ασχολούνται με αυτές τις οικιακές εργασίες –ένα ποσοστό που τους κατατάσσει ουραγούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τη συμμετοχή τους στις δουλειές του σπιτιού.

Επιπλέον η ανισότητα στις δουλειές του σπιτιού είναι από τα τελευταία προβλήματα που απασχολούν άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη καθώς μόλις το 6% τη θεωρούν αιτία των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην οικογενειακή ζωή τους. Το υψηλό κόστος διαβίωσης και τα έξοδα των παιδιών είναι τα κύρια προβλήματα για το 71% των ευρωπαϊκών (και ελληνικών) νοικοκυριών.

Πιο πρόσφατα ακόμη, τον Ιούλιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ερευνα (ESS) που χρηματοδοτείται από το Οικονομικό και Κοινωνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (ESRC) της Βρετανίας έδειξε ότι στη χώρα μας οι γυναίκες κάνουν το 80% των οικιακών εργασιών –με το 75% όσων εργάζονται πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα να εξακολουθούν να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις δουλειές του σπιτιού.

Και τι γίνεται με το σεξ; Αν αληθεύουν όσα έγραψε η κυρία Γκότλιμπ, θα πρέπει να… στενάζουν οι σουμιέδες αφού οι Ελληνες εξακολουθούν να υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του «άντρα-αφέντη» που «αφήνει τη γυναίκα να τα κάνει όλα».

Αν θεωρήσει κανείς ότι είναι επαρκές το σεξ μία φορά την εβδομάδα, τότε αυτό ισχύει: δημοσκόπηση που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2011 σε 29.994 ενηλίκους από 36 χώρες, για λογαριασμό της εταιρείας προφυλακτικών Durex, έδειξε πως οι οκτώ στους δέκα Ελληνες κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και γι’ αυτό κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στη συχνότητά του (παγκόσμιοι πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Κολομβιανοί, με το 89% να λένε πως κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ ουραγοί ήταν οι Ιάπωνες με 27%).