Η… σταυροφορία για τις ευρωεκλογές αλλάζει τα δεδομένα στον εσωκομματικό διαγκωνισμό των γαλάζιων στελεχών για μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή. Πλέον η μεγάλη ανατροπή που προκαλεί η συμφωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου οδηγεί σε αλλαγή σχεδίων ακόμη και από προβεβλημένα στελέχη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, τα οποία δεν αποκλείουν να μπουν στη μάχη για μετακόμιση στις Βρυξέλλες.

Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας θα αναδείξει νέους πρωταγωνιστές καθ’ οδόν προς τις κάλπες, ενώ η αιφνιδιαστική κίνηση προκαλεί θετικό κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό –σε μια στιγμή που η ατμόσφαιρα είχε βαρύνει από τα δημοσκοπικά μηνύματα αλλά και από τους εσωκομματικούς εμφυλίους που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση των Γιάννη Ιωαννίδη και Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε κάθε περίπτωση, η απευθείας ανάδειξη των ευρωβουλευτών από τη λαϊκή ψήφο απεγκλωβίζει –όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές –και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν αναγκασμένος να ισορροπεί ανάμεσα στους νυν ευρωβουλευτές και σε νέους υποψηφίους που θα διεκδικούσαν, μέσω του χρίσματος από την ηγεσία, μία από τις περιορισμένες εκλόγιμες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο. «Τώρα το παιχνίδι ανοίγει και θα πρέπει οι υποψήφιοι να φθάσουν στον λαό…» σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι στην πορεία μπορεί η διαδικασία να εμπλουτιστεί και να διορθωθούν τυχόν στρεβλές πτυχές της, αλλά «η άμεση εκλογή των ευρωβουλευτών είναι ένα νέο κεκτημένο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη νέα γαλάζια λίστα των 42 υποψηφίων που θα μπουν στη μάχη της εκλογής θα μπορούν αυτοδικαίως να συμμετάσχουν και οι επτά νυν ευρωβουλευτές του κόμματος (ο όγδοος του 2009, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ), αλλά στο κυνήγι του σταυρού προεξοφλείται ότι θα πάρουν θέση μόνο τρεις: η επικεφαλής της απερχόμενης ομάδας Μαριέττα Γιαννάκου, η Ρόδη Κράτσα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Για τις λοιπές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν με απόφαση του κ. Σαμαρά, εξετάζεται να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος, ενώ πιθανότατα για την τελική έγκριση της λίστας θα συνεδριάσει εντός του Μαρτίου η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Τόσο η κ. Κράτσα όσο και ο κ. Κουμουτσάκος προανήγγειλαν ο καθένας τη συμμετοχή του, ενώ προς τον δρόμο των Βρυξελλών είναι πιθανό να κινηθούν και μέλη του εθνικού Κοινοβουλίου. Στα κομματικά γραφεία η σχετική ονοματολογία που άρχισε να φουντώνει από χθες, αρχίζει από την Ντόρα Μπακογιάννη και φθάνει έως τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη τόνιζαν χθες ότι η ίδια δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Ευρωβουλή, αλλά προσέθεταν ότι η επιλογή ανήκει στον κ. Σαμαρά και ενδεχόμενη πρότασή του είναι προφανές ότι θα εξεταστεί. Αμφίβολη πάντως είναι η συμμετοχή του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έχοντας διαβεβαιώσεις από τον κ. Σαμαρά προετοιμαζόταν για μετακόμιση στις Βρυξέλλες.

Κομματικές πηγές δεν απέκλειαν τη συμμετοχή στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλλα, ενώ την ανατροπή στη διαδικασία εκλογής των ευρωβουλευτών επικρότησαν χθες υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ όπως οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Βούλτεψη κ.ά., κάνοντας λόγο για «πολιτική επανάσταση» και «μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα».