Με τα 100.000 μέλη του στρατού και της αστυνομίας που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια να βρίσκονται επί ποδός πολέμου αρχίζουν σήμερα στο Σότσι οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Αλλά η αποτροπή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος από τους ακραίους ισλαμιστές του Καυκάσου δεν είναι το μόνο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προπαραμονή της τελετής έναρξης, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να δει το «νέο πρόσωπο» της χώρας του με αμεροληψία και «καλή πίστη». Τουλάχιστον στην τελετή έναρξης, ο Πούτιν θα έχει περίπου 65 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε ρόλο αδιάψευστων μαρτύρων –ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, η απόφαση του οποίου να παραβρεθεί στην τελετή προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία.

Αντίθετα, όμως, δεν θα δώσουν το «παρών» ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο λόγος της απουσίας μιας σειράς ηγετών πρώτης γραμμής βρίσκεται στις φτωχές επιδόσεις της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν στη Μόσχα για την αυτοκρατορική του εμφάνιση στην τελετή έναρξης των αγώνων του Σότσι, τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot περιέγραφαν στο Παρίσι τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής στις «σωφρονιστικές αποικίες».

Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν ο τρίτος σταθμός μιας περιοδείας που ξεκίνησε από το Αμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη για την Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και την Μαρία Αλέκινα, στις οποίες επιβλήθηκαν εξαντλητικές ποινές για χουλιγκανισμό επειδή εισέβαλαν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας για να καταγγείλουν τον ρώσο πρόεδρο με μια πανκ προσευχή. Οι εκκλήσεις για επιεική μεταχείριση δεν εισακούστηκαν τότε από το Κρεμλίνο, που επέλεξε όχι να κλείσει τα αφτιά του και στις διαμαρτυρίες για την προώθηση μιας σειράς ομοφοβικών νόμων αλλά και να περάσει στην αντεπίθεση. Μόλις χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Κοζάκ δήλωσε ότι οι αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες είναι ελεύθεροι να δηλώσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Κι ενώ διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνησή του «δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους με κριτήριο τη θρησκεία, τη σεξουαλική ταυτότητα ή την εθνικότητα» παράλληλα καλούσε τους γκέι αθλητές να «αφήσουν τα παιδιά ήσυχα».

Ο ίδιος επέμενε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στους αγώνες του Σότσι. «Η φύση της τρομοκρατικής απειλής είναι πάντα παγκόσμια και είναι πάντα ίδια σε όλα τα μέρη και όλες τις αθλητικές διοργανώσεις του πλανήτη» σημείωσε για να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το επίπεδο ασφαλείας στο Σότσι «δεν είναι χαμηλότερο από της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον και της Βοστώνης». Τις ίδιες διαβεβαιώσεις είχε δώσει μία ημέρα νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι η ανησυχία στο Κρεμλίνο έχει χτυπήσει κόκκινο. Και η ανησυχία προκαλεί εκνευρισμό. Η άφιξη πριν από δύο ημέρες, για παράδειγμα, της δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στις ουκρανικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας θεωρήθηκε πρόκληση της Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό να εμπλακούν στο σχέδιο ασφάλειας των αγώνων, ένα αίτημα που διατυπώθηκε πιο έντονα μετά τη διπλή τρομοκρατική απόπειρα στο Βόλγκογκραντ και την πληροφορία που δεν διαψεύστηκε ότι δεκάδες «μαύρες χήρες» ετοιμάζονταν να μετατρέψουν τη γιορτή του Σότσι σε εφιάλτη.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει σήμερα ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αμερικανών πολιτών από την Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο ισχυρισμός αυτός αυξάνει τον φόβο στη χώρα ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι απολύτως πιθανό. Τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες που μεταφέρθηκαν απ’ όλη τη Ρωσία στο Σότσι: όπως καταγγέλλουν, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες. Δύο από αυτούς μάλιστα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο ενώ επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση για το εξωτερικό.