Η πυξίδα αυτή την εποχή δείχνει προς Βορράν. Εκεί δηλαδή που συντελείται το πιο εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο. Γιατί όταν οι πολικές νύχτες διαρκούν πλέον όλο το 24ωρο, αφού ο ήλιος εξαφανίζεται εντελώς από τον ορίζοντα, αρχίζει η εποχή του Βόρειου Σέλαος. Που φέτος θα είναι πιο φαντασμαγορική από ποτέ. Ετσι τουλάχιστον μας διαβεβαιώνουν οι αστρονόμοι, αφού προβλέπουν για το 2014 ηλιακές μαγνητικές καταιγίδες που θα διασκορπίσουν στο Σύμπαν σωματίδια –πράσινες, κόκκινες και μοβ πινελιές στον αρκτικό θόλο. Εμφανίζονται ξαφνικά σαν σπείρες, σαν φωτεινές κορδέλες, σαν κοτσίδες κάποιου ουράνιου πλάσματος ή σαν χορευτικές φιγούρες. Ενώ παράλληλα ένας υπερκόσμιος ήχος κατακλύζει την ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο είναι τόσο θεαματικό που σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία δίνει τροφή για μύθους (για τους Ινουίτ είναι ο χορός των νεκρών μωρών ενώ στη Φινλανδία διηγούνται το παραμύθι ενός λύκου που βγάζει σπινθήρες από την ουρά του) αλλά και αφορμή για φωτογραφικά σαφάρι.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είναι αφιερωμένοι ψυχή τε και σώματι στο Κυνήγι της Πράσινης Αυγής. Οπως για παράδειγμα η Αντα Γκρίλι, ερευνήτρια Αρκτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, που ταξιδεύει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη φωτογραφίζοντας αρκτικές αυγές. Είναι άλλωστε και συγγραφέας του βιβλίου «Αρκτικές αυγές – το όγδοο θαύμα του κόσμου» («Aurore Polari – Ottava meraviglia del Pianeta», εκδόσεις Leading). Πρόκειται για ένα ταξίδι ανάμεσα στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην τέχνη και στον μύθο, που περιέχει επίσης πρακτικό οδηγό καθώς και φωτογραφικό CD.

«Είδα την πρώτη μου αυγή με Βόρειο Σέλας στη Λαπωνία, έναν Γενάρη πριν από 15 χρόνια» λέει. «Δεν θα την ξεχάσω… Θυμάμαι, ήμουν φιλοξενούμενη σε ένα σπίτι και πετάχτηκα έξω λες και είχε πάρει φωτιά. Αλλά προς τα πού να κοιτάξω; Ανατολικά ή δυτικά; Και αυτοί οι ήχοι, που λες και έπεφταν από τον ουρανό και έμοιαζαν με ψιθύρους, με σφυρίγματα, ήταν πραγματικοί ή μήπως τους ονειρευόμουν; Δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτές τις αυγές μέχρι τότε, όμως το θέαμα που αντίκρισα θα μείνει για πάντα αποτυπωμένο στην καρδιά μου αλλά και στους νευρώνες του εγκεφάλου μου».

Κυνηγώντας

την πολική αυγή

Οι κυνηγοί του Βόρειου Σέλαος, λοιπόν, πρέπει να ετοιμάσουν ήδη τη βαλίτσα τους προς αναχώρηση. Οσο πιο βόρεια πάει κανείς τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να ζήσει την εμπειρία του φαινομένου.

Στη σουηδική Λαπωνία η εντυπωσιακή πολική αυγή «τιτιβίζει» κάθε δύο νύχτες. Σημαντικό για να αναδειχθεί σε όλο της το μεγαλείο είναι να μην υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή φώτα ή κτίρια.

Στο Αμπισκο, που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, λειτουργεί ένας σταθμός παρακολούθησης του φαινομένου, το Aurora Sky Station, υπό την αιγίδα του σουηδικού Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής της Κιρούνα.

Τελεφερίκ ανεβάζουν τους ενδιαφερόμενους μέχρι την κορυφή του βουνού Nuolja όπου, αφού πρώτα ενημερωθούν για το φαινόμενο από τα μόνιτορ του σταθμού, βγαίνουν έξω για να παρακολουθήσουν την πράσινη αυγή σε έναν ουρανό που μοιάζει να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.

Η δραστηριότητα χρεώνεται 78 ευρώ. Οχι φτηνή τιμή αλλά ισοσταθμίζεται από τη χαμηλή χρέωση (33 ευρώ τη βραδιά) για τη διαμονή στο παρακείμενο καλά οργανωμένο καταφύγιο Abisco Turistation. Το οποίο έχει επίσης τις υποδομές για να κάνει κάποιος σκι, ενώ διοργανώνει και περιηγήσεις με έλκηθρα που οδηγούν εκπαιδευμένα σκυλιά.

Οσοι πάλι προτιμήσουν το ξενοδοχείο Scandic Ferrum, στην Κιρούνα, θα ειδοποιηθούν, ακόμη και μέσα στη νύχτα, με SMS για το ποιο είναι το κοντινότερο σημείο από το οποίο μπορούν να δουν σε όλο της το μεγαλείο το Βόρειο Σέλας.

Σκανδιναβικές νύχτες στην ύπαιθρο

Για όσους τολμούν να περάσουν τις νύχτες τους, μέσα στο καταχείμωνο, στη σκανδιναβική ύπαιθρο, έστω σε θερμαινόμενες από ξυλόσομπα και με εσωτερικό μπάνιο σκηνές, υπάρχει το Aurora Safari Camp, ενώ η 45λεπτη πτήση με την εταιρεία Sraceport Sweden που ακολουθεί το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο είναι μια μοναδική εμπειρία.

Αλλά η κορυφαία όλων σε αυτή την περιοχή είναι η διαμονή στο Ice Hotel, στην Jukkasjarvi, το πρώτο και μεγαλύτερο ξενοδοχείο από πάγο, το μπαλκόνι στη σκεπή του οποίου είναι ειδικά κατασκευασμένο για να απολαύσει κάποιος την πράσινη αυγή.

Στη φινλανδική Λαπωνία το φαινόμενο του πράσινου ουρανού, πρακτικά, είναι ορατό από παντού. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα να το βλέπεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου από τον γυάλινο θόλο των δωματίων του Arctic Resort Kakslauttanen & Igloo Village στο Saariselka. Οσοι πάλι προτιμούν πιο φυσικές συνθήκες διαβίωσης θα μείνουν –στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα –σε ξύλινες καλύβες ή ακόμη και σε παραδοσιακά ιγκλού από πάγο όπου θα κοιμηθούν σε ζεστούς, υπνόσακους. Στην περιοχή διοργανώνονται διαδρομές στο χιόνι με μοτοσικλέτα ή έλκηθρο, ψάρεμα στον πάγο και διάφορα άλλα τέτοια… αρκτικά και παγωμένα.

Στη Νορβηγία, στα νησιά Λοφότεν, ο αστρονόμος Ρομπ Στάμες έχει στηθεί ένα είδος… γιάφκας. Το κέντρο Polar Light που έχει δημιουργήσει έχει πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό και είναι συνεχώς καλωδιωμένο ώστε να καταγράφει ό,τι σχετικό με την πράσινη αυγή. Στα δύο δωμάτια που διαθέτει μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα άτομα. Ακόμη και δίπλα στα κρεβάτια υπάρχουν μόνιτορ ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να χάσει κάποιος έστω και μία φωτοβολίδα μιας πιθανής πράσινης αυγής.

Από την άλλη, στο πλανητάριο της νορβηγικής πόλης Tromso ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα βίντεο, το πρώτο στον κόσμο, που δείχνει σε υψηλή ευκρίνεια και σε κυκλική τροχιά 360 μοιρών το φαινόμενο του πράσινου ουρανού. n