Διαδικασίες – εξπρές για την οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων και την ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνει αυστηρό μήνυμα σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που θα τορπιλίσουν το κυβερνητικό σχέδιο για το πληγωμένο νησί.

Κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα επιβλέπει προσωπικά την πορεία της κυβερνητικής παρέμβασης στην Κεφαλονιά, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «υπάρχει ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση» για την αποφυγή καθυστερήσεων. «Παρακάμψτε τη γραφειοκρατία, βγάλτε όλα τα εμπόδια, η ανακούφιση να είναι άμεση, η αποκατάσταση ταχύτατη» ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη ο κ. Σαμαράς, όπως ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, τον συντονισμό των δράσεων στην Κεφαλονιά σε επίπεδο υπουργών αναλαμβάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου εποπτικό ρόλο για την Κεφαλονιά αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«ΣΕΙΣΜΟΠΡΟΦΗΤΕΣ». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, μεταφέροντας εν πολλοίς και τη μεγάλη ενόχληση του κ. Σαμαρά για τους «μετά σεισμόν σεισμοπροφήτες», όπως τους αποκάλεσε, ξιφούλκησε εναντίον εκείνων που «συνωστίζονται στα κανάλια και φέρονται ανεύθυνα». «Δεν ενημερώνουν αλλά καθηλώνουν στον φόβο. Θα βοηθήσουν περισσότερο αν γυρίσουν στις δουλειές τους. Και τους καλώ να το πράξουν» πρόσθεσε και κατέληξε: «Η υπόθεση του σεισμού της Κεφαλονιάς είναι υπόθεση όλων μας. Το πρόβλημα των Κεφαλονιτών είναι πρόβλημα δικό μας. Χωρίς καμιά εκμετάλλευση και χωρίς κορόνες…».

Από τις τοποθετήσεις των υπουργών, οι οποίοι παρουσίασαν λεπτομερώς τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει στον τομέα της ευθύνης τους, προκύπτει ότι η κυβέρνηση όπως και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δίνουν μάχη με τον χρόνο, ενώ μεγάλο εμπόδιο για τον κρατικό μηχανισμό, πέραν της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας, είναι και η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει το νησί τις τελευταίες ημέρες.

Τα εμπόδια αυτά επιφέρουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών στο νησί (δίκτυο ύδρευσης, σχολικές αίθουσες, οδικό δίκτυο), ενώ εκτιμήθηκε ότι θα απαιτηθούν δύο μήνες για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το λιμάνι του Ληξουρίου. Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα μεταφερθούν στην Κεφαλονιά 45 προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες, ενώ για τις ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης ενεργοποιούνται τεχνικά κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ.

Για την οικονομική στήριξη των σεισμοπλήκτων, πάντως, αποφασίστηκε να προωθηθεί μια σειρά ρυθμίσεων, υπό όρους που θα ανακοινωθούν σήμερα, αλλά χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ειδικότερα, το νέο πακέτο ενίσχυσης προβλέπει:

n Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μηνιαίως για όσους το σπίτι τους κρίνεται ακατάλληλο.

n Αμεση οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ για την αγορά οικοσκευής.

n Επιδότηση επισκευής ή ανακατασκευής κτιρίων, η οποία θα φθάνει το 80% του κόστους, ενώ για το υπόλοιπο 20% θα χορηγείται άτοκο δάνειο. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν περιορίζονται στις κατοικίες, αλλά θα ισχύσουν και για επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες.

ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΑΤΣΙ. Οπως αποφασίστηκε χθες, η Κεφαλονιά εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014. Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία, ενώ συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος (έως 600 ευρώ) προς τους πληγέντες.

Θετικές εξελίξεις για τη στήριξη της Κεφαλονιάς αναμένει η κυβέρνηση και από τις Βρυξέλλες, καθώς επισήμως ζητείται να διατεθούν κονδύλια για το νησί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Για το ζήτημα αυτό υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ενώ το ελληνικό αίτημα θα τεθεί στον αρμόδιο επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Στην Κεφαλονιά, πάντως, έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού άξονα Ληξουρίου – Αργοστολίου, καθώς και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής, όμως ο δρόμος Ληξούρι – Αργοστόλι είναι προσπελάσιμος μόνο για οχήματα έκτακτων αναγκών.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως αύριο. Το Σαββατοκύριακο –όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας –θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση με την ολοκλήρωση των επανελέγχων από μηχανικούς και θα γίνει νέα ανακοίνωση για την επαναλειτουργία τους ή μη.

Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Την ίδια ώρα, πάντως, οι σεισμολόγοι δεν είχαν παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στη μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό των 5,7 ρίχτερ στην Κεφαλονιά. Εξακολουθούσαν όμως να παρακολουθούν το φαινόμενο και να είναι επιφυλακτικοί.

Ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Β. Καραστάθης ανέφερε ότι είναι επιφυλακτικοί λόγω του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της περιοχής. «Βλέπουμε ότι η μετασεισμική ακολουθία του δεύτερου σεισμού έχει μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς. Είναι μια παράμετρος που ελέγχουμε και μελετάμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα, από προχθές έως χθες σημειώθηκαν πέντε μετασεισμοί από 3,5 έως 4,3 ρίχτερ. Ο καιρός ωστόσο, που έως τώρα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη ζωή των αστέγων στο Ληξούρι, αναμένεται να έχει μικρή βελτίωση από αύριο.

Τα μέτρα

– Επιδότηση ενοικίουέως 500 ευρώ μηνιαίως για όσους το σπίτι τους κρίνεται ακατάλληλο

– Αμεση οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ για αγορά οικοσκευής

– Επιδότηση επισκευής ή ανακατασκευής ώς το 80% του κόστους και χορήγηση άτοκου δανείου για το υπόλοιπο 20%

– Απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων του 2014 για όλατα ακίνητα της Κεφαλονιάς