Πολιτική θύελλα και πολλά ερωτηματικά για τον Μπέπε Γκρίλο προκάλεσε στην Ιταλία το ιντερνετικό λιντσάρισμα της προέδρου της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι από το μπλογκ του ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων. «Τι θα κάνατε αν ήσαστε μόνοι σας σε ένα αυτοκίνητο με την Μπολντρίνι;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Γκρίλο στους οπαδούς του. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας καταιγισμός σεξιστικών σχολίων και επιθέσεων που έκαναν την πρόεδρο της Βουλής να κάνει λόγο για «εν δυνάμει βιαστές» και τους διαχειριστές του μπλογκ να σβήσουν άρον άρον τα σχόλια του κοινού.

Η πληγή, ωστόσο, βαθαίνει. Η επίθεση στην Μπολντρίνι ήταν το κερασάκι στην τούρτα της απότομης κλιμάκωσης που έχει υιοθετήσει στην αντιπολιτευτική του τακτική ο πρώην κωμικός από τη Γένοβα. Ο πόλεμος κηρύχθηκε με αφορμή διάφορα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση αλλά δεν αρέσουν στον αντισυστημικό Γκρίλο. Η μητέρα όλων των μαχών στην Βουλή δόθηκε για τον νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε έναν καβγά με εκατέρωθεν ύβρεις, χειροδικίες και πλακάτ με την επιγραφή «Ντροπή».

Ο επόμενος στόχος του Κινήματος ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο ζήτησε την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία, ένα αίτημα το οποίο συνοδεύτηκε με διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο του προέδρου. Σχεδόν προφητικά, ο ιταλός πρόεδρος είχε εκφράσει τον Απρίλιο του 2013 φόβους για «ορισμένες τακτικές που μέσα στον φανατισμό τους αρνούνται την δημοκρατία».

Το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο πρόεδρος το πήρε σχεδόν έναν χρόνο μετά ο Ματέο Ρέντσι. «Αυτές είναι ενέργειες τις οποίες επιστρατεύουν οι φασίστες» δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, προσθέτοντας ότι οι online ύβρεις εις βάρος της Μπολντρίνι είναι «άθλιες». Η ίδια η πρόεδρος της Βουλής δεν άφησε να πέσει το γάντι κάτω: «Αν δείτε τα σχόλια θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για υποκίνηση σε βία. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το μπλογκ δεν θέλουν να συζητήσουν τα θέματα ουσίας αλλά να προσβάλουν και να ταπεινώσουν· είναι εν δυνάμει βιαστές» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής στην ιταλική τηλεόραση.

Η αντίδραση των στελεχών του Κινήματος 5 Αστέρων ήταν ένα μείγμα αμηχανίας και οργής. «Η χυδαιότητα και τα υβριστικά σχόλια θα πρέπει να καταδικάζονται πάντα χωρίς «αν» και «αλλά»» δήλωσε η γερουσιαστής του Μ5S Σερενέλα Φούξια. «Κάποιοι χρησιμοποιούν ψεύτικα ονόματα. Πιστεύω ότι δεν είναι οπαδοί του Γκρίλο αλλά του Ρέντσι», αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για προβοκάτσια, ενώ κάλεσε την πρόεδρο της Βουλής να υποβάλει την παραίτησή της επειδή είναι «μεροληπτική και ακατάλληλη» για τη θέση που κατέχει.

Το Κίνημα 5 Αστέρων δείχνει πάντως εξαιρετική δημοσκοπική αντοχή. Παρά το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική τακτική του Γκρίλο και το ψηφιακό λιντσάρισμα εις βάρος της Μπολντρίνι καταδικάστηκαν από το σύνολο του Τύπου, το M5S εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το 20% και πλέον των πολιτών. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι δημοσκοπικές επιδόσεις κάθε άλλο παρά θα κάμψουν την αντιπολιτευτική τακτική του Κινήματος, από την στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης Λέτα στην κοινή γνώμη έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αξιοσημείωτη κάμψη.

«Σκοτεινές» πρακτικές

Οι ενέργειες του Κινήματος 5 Αστέρων φέρνουν στον νου σκοτεινές περιόδους, όταν πριν από κάποιες δεκαετίες είχαν αφαιρεθεί από το Κοινοβούλιο της Ρώμης όλες οι αρμοδιότητες και τα δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ιταλία διακόπτονταν με βίαιες παρεμβάσεις

Λάουρα Μπολντρίνι,πρόεδρος της Βουλής