Ο επικοινωνιακός «ακτιβισμός» του ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε χθες στη Βουλή καθώς βουλευτές όλων των πτερύγων συντάχθηκαν με τη συμπολίτευση, καταγγέλλοντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόπειρα κατάληψης του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Ολα άρχισαν όταν, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τη μαύρη βίβλο του αυταρχισμού», αναφερόμενος στις προσαγωγές φοιτητών της παράταξης ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάδελφός του Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας», επισημαίνοντας ότι «47 νέοι άνθρωποι βρίσκονται στη ΓΑΔΑ, επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν την απάνθρωπη πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας με τα λευκά φέρετρα»

Απαντώντας στη βουλευτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης την κατηγόρησε ότι με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι «μιλάει για ευαισθησίες και για πορίσματα πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί και μάλιστα μιλάει για δολοφονίες». Της καταλόγισε δε ότι εκμεταλλεύεται τον πόνο από την τραγωδία των μεταναστών και την ευαισθησία των ελλήνων πολιτών, λέγοντάς της υπαινικτικά «εκτός εάν είναι και αυτό όπως η «βοήθεια» που φώναζε έξω από την ΕΡΤ». Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού, η οποία του ευχήθηκε «ποτέ να μην υποστεί αστυνομική βία» και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε που αναφερθήκατε στα επεισόδια έξω από την ΕΡΤ».

Ο υπουργός κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ για «κινήσεις εντυπωσιασμού», επικρίνοντας την επιλογή του να δει τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. «Γιατί δεν πήγατε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;» διερωτήθηκε ο κ. Αθανασίου. Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί και τα άλλα δικαστήρια. Η ίδια δέχθηκε και τα πυρά του Μάκη Βορίδη, ο οποίος με εμφανή ειρωνεία είπε: «Περιμένω τι θα πουν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και δεν πα να τσιρίζετε και να σκούζετε όλη μέρα. Πολύ απλά δεν σας ακούω».

Ομως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για «λεκτική βία», προκαλώντας την αυστηρή απάντηση της βουλευτού πως «δεν έχω προσβάλει λεκτικά, ούτε έχω ασκήσει λεκτική βία. Αντιθέτως εσείς με τον χυδαίο κακοποιητικό λόγο σας προφανώς ασκείτε λεκτική βία…». Η ίδια, με αφορμή την αναφορά του Μάκη Βορίδη στην «ακτιβιστική πρακτική» του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «βεβαίως είχατε πει ότι η εμφάνισή σας με τσεκούρι όταν ήσασταν στην ΕΠΕΝ είναι ακτιβισμός της Δεξιάς».

Πάντως και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αντέδρασε εντόνως στη φράση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος δεν τοποθετηθεί για το θέμα των προσαγωγών των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι συνένοχος». Η κ. Κανέλλη της επέστρεψε την κατηγορία για συνενοχή ως «αερολογική και ανυπόστατη» και της συνέστησε «σεμνότητα και προσοχή». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αύριο ίσως θα είναι αυτός που θα διαχειρίζεται το σύστημα που τόσο καταγγέλλει». Εκανε επίσης λόγο «για όρια που έχουν χαθεί από όλες τις πτέρυγες».