Για πέμπτη ημέρα χθες το νησί της Κεφαλονιάς «χόρευε» στον ρυθμό των μετασεισμών. Από την περασμένη Κυριακή μέχρι και χθες οι επιστήμονες κατέγραψαν περισσότερους από 250 μετασεισμούς, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, πλέον μειώνονται σε αριθμό αλλά και σε μέγεθος.

Και παρότι οι περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν ότι διανύουμε τη μετασεισμική περίοδο, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί και να μην ήταν ο κύριος σεισμός.

Στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας με θέμα «Η πρόγνωση των σεισμών», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλονιά, καθώς «και το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα, «το τι έγινε στο παρελθόν σίγουρα το λαμβάνουμε υπόψη και στη σύγχρονη σεισμολογία. Παρ’ όλα αυτά, η φύση δεν οφείλει να επαναλάβει τον εαυτό της. Αλλωστε ο σεισμός του 1953 έγινε σε άλλη περιοχή και σεισμοτεκτονική ενότητα. Οσο για το αν θα έχουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ στο νησί, εκτιμώ ότι δεν είναι τόσο πιθανό, αφού το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει τέτοιο μέγεθος».

Στο μεταξύ, εκκενώθηκε χθες το νοσοκομείο Ληξουρίου και οι 10 ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αργοστολίου ενώ δύο σχολικά συγκροτήματα έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα. «Δεν είχαν εμφανές πρόβλημα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τέτοιας χρησιμότητας κτίρια θα πρέπει να ενεργούμε ακόμη και με τις παραμικρές υποψίες που έχουμε. Από τη Δευτέρα οι μαθητές των σχολείων αυτών θα κάνουν πιθανότατα διπλοβάρδιες μέχρι να έρθουν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αίθουσες προκάτ», επισημαίνει ο κ. Λέκκας.