Ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, προήχθη τη Δευτέρα και σε στρατάρχη, τον υψηλότερο βαθμό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Λίγες ώρες αργότερα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου -στο οποίο, εκ της θέσεώς του, προεδρεύει- έδωσε την έγκρισή του, ώστε να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν σε περίπου τρεις μήνες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Mena.

Προκειμένου βέβαια, να θέσει υποψηφιότητα, ο 59χρονος στρατάρχης πλέον, Σίσι, πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές του θέσεις, αλλά και να αποστρατευθεί ή να παραιτηθεί από το στρατό, καθώς το Σύνταγμα της Αιγύπτου αναφέρει ρητώς ότι ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να είναι πολίτης.

Ο Σίσι, στις 3 Ιουλίου του 2013 ανέτρεψε -με ευρεία, πάντως, πολιτική συναίνεση- τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, γεγονός που προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Έκτοτε ο στρατάρχης έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των Αιγυπτίων, καθώς τον θεωρούν μια αποφασιστική προσωπικότητα που μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μόρσι, ήταν ο πρώτος ανώτατος άρχοντας της Αιγύπτου, που δεν προέρχονταν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, κανένας από τους προκατόχους του, στρατιωτικούς, ούτε ακόμα και ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ένας από τους βασικούς εκφραστές του παναραβισμού, δεν είχε προαχθεί στο βαθμό του στρατάρχη.

Ετσι κι αλλιώς, ελάχιστοι στρατιωτικοί στην ιστορία της Αιγύπτου έχουν προαχθεί στο βαθμό αυτό. Ανάμεσά τους ο στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, προκάτοχος του Σίσι, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε σε παραίτηση τον (πτέραρχο) Χόσνι Μουμπάρακ και αποστρατεύτηκε το καλοκαίρι του 2012, από τον Μόρσι.