Ενας Σίλβιο Μπερλουσκόνι όπως δεν τον έχουν δει ποτέ οι ιταλοί πολίτες εμφανίστηκε στις σελίδες του ένθετου περιοδικού των κυριακάτικων «Τάιμς». Ο πολιτικός και μεγιστάνας που έχει κάνει πολλές φορές λίφτινγκ, έχει αντιμετωπίσει την τριχόπτωση με εμφύτευση και τις άσπρες τρίχες με μαύρη βαφή, φωτογραφίστηκε χωρίς μακιγιάζ και χωρίς φίλτρο για τη βρετανική εφημερίδα αιφνιδιάζοντας πολλούς στη χώρα του, μεταξύ των οποίων και στενούς του συνεργάτες. Η φωτογράφιση όμως δεν είναι μια δήλωση παράδοσης στον χρόνο αλλά γνήσιο πολιτικό μάρκετινγκ: ο 77χρονος Μπερλουσκόνι ξέρει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ηλικιακά τον 39χρονο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρεί να μετατρέψει το ηλικιακό μειονέκτημα σε ένα πλεονέκτημα που θα τον αναδείξει νικητή στις επόμενες εκλογές.

«Ο Ρέντσι δεν είναι απλώς νέος, είναι νεότερός μου. Εγώ είμαι μεγαλύτερος και πιο αληθινός και δεν φοβάμαι να δείξω τον εαυτό μου έτσι όπως είναι» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του που ήξεραν ήταν τέσσερα. O Βαλεντίνο Βαλεντίνι, «προσωπικός υπουργός Εξωτερικών» του Μπερλουσκόνι, η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, πρώην μάνατζερ της ιταλικής τηλεόρασης, νυν βουλευτής και υπεύθυνη επικοινωνίας της Φόρτσα Ιτάλια, η γερουσιαστής και βοηθός του Μπερλουσκόνι Μαρία Ροζάρια Ρόσι και η αρραβωνιαστικιά του Φραντσέσκα Πασκάλε.

Το πρόσωπο όμως που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη λήψη της απόφασης ήταν εν αγνοία του ο Ματέο Ρέντσι. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορούσε να ανταγωνιστεί ηλικιακά τον Πρόντι, τον Βελτρόνι, τον Ντ’ Αλέμα ή ακόμη και τον Ρουτέλι» εξήγησε στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του Καβαλιέρε. «Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν θα μπορούσε να δείξει συνομήλικος του Ρέντσι. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα» προσέθεσε ο ίδιος. Οπως επισημαίνεται, το πρόβλημα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι οι ψηφοφόροι κάτω των 40 ετών. Σε όλες αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν σαφές προβάδισμα το PD του Ρέντσι και το Κίνημα 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο. Επομένως, η μάχη πρέπει να δοθεί στους άνω των 60. Οδηγός σε αυτήν την επιχείρηση έγινε η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων της τηλεθέασης. Οι άνθρωποι του επικοινωνιακού επιτελείου του Μπερλουσκόνι διαπίστωσαν ότι η συναυλία του βετεράνου τραγουδιστή Αλ Mπάνο στην κρατική τηλεόραση συγκέντρωσε 5,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 63 χρόνια. Σε μια τέτοια χώρα, επομένως, δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ένας 77χρονος; Το ερώτημα μετατράπηκε σε επικοινωνιακή εκστρατεία. Οταν ο Ρέντσι εμφανίζεται με πουκάμισο, ο Μπερλουσκόνι φοράει σακάκι. Απέναντι στον «νέο» Ματέο Ρέντσι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει «γεροντάκος». Και πολλοί στοιχηματίζουν ότι η επόμενη κίνηση του στην σκακιέρα θα είναι ένας παθιασμένος αγώνας κατά των περικοπών στις συντάξεις.

Δοκιμασία για τον Ρέντσι στη Βουλή

Την πρώτη του δύσκολη μάχη στο Κοινοβούλιο καλείται να δώσει αυτήν την εβδομάδα ο Ματέο Ρέντσι, όπου αρχίζει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο τον οποίο πρότεινε ο ίδιος έπειτα από συμφωνία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης του PD δέχεται επικρίσεις από το ίδιο του το κόμμα τόσο για το περιεχόμενο της πρότασης (δίνει 55% των εδρών στο κόμμα που θα κατακτήσει το 35% των ψήφων ενώ προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου) όσο και για τη συμφωνία με τον Καβαλιέρε. Στην πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αντιτίθενται τα μικρά κόμματα καθώς φοβούνται ότι θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Ωστόσο ο Ρέντσι επιμένει, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένας νόμος που θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις στην Ιταλία και θα αποτρέπει τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης το ψαλίδισμα των εξουσιών της Γερουσίας και τη μετατροπή της σε ένα σώμα εκπροσώπησης της ιταλικής περιφέρειας χωρίς λόγο στη νομοθετική παραγωγή.