Στις ευρωεκλογές κρίνεται η πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κλείνοντας το βράδυ του Σαββάτου, την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στην οποία ουσιαστικά περιέγραψε το διακύβευμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαϊου.

Το ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει προσκλητήριο σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα- από την ΔΗΜΑΡ έως την Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου- που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν στην κοινή οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης για την Ελιά.

Όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση του οργάνου, η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης θα πρέπει να τους αφορά όλους γι ‘αυτό και η Συνδιάσκεψη περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών κομμάτων ή σχηματισμών.

Εκ των πραγμάτων και λόγω των παρεξηγήσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην εβδομάδα στην συνεργασία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των 58, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιεστράφη στον ρόλο που έχουν οι σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ και στην απαξιωτική συμπεριφορά με την οποία ορισμένοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν την Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την δυσφορία του για τα όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στο Περιστέρι και για τις αναφορές σε ονόματα και σύμβολα, ενώ απαντώντας σε επικριτικά σχόλια μελών του οργάνου για τους 58 άφησε να γίνει κατανοητό ότι ειπώθηκαν κάποια πράγματα με λάθος τρόπο.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης όταν πήρε τον λόγο εμφανίστηκε επικριτικός για τους 58 και σχολίασε καυστικά ότι κανείς δεν μπορεί να οικειοποιείται τον χώρο και τον όρο Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Είπε δε χαρακτηριστικά πως δεν θυμάται αυτόν τον ιστορικό όρο να τον χρησιμοποίησε ποτέ ούτε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ΠαΣοΚ.

Ο κ. Σκανδαλίδης σχολίασε πως από την στιγμή που μιλάμε για ανασυγκρότηση της παράταξης «δεν γίνεται παρά να εμπιστευτούμε την βάση της, επομένως θα πρέπει να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη των υποψηφίων». Τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι αυτό θα ήταν καλό και προς το συμφέρον της παράταξης γιατί «θα προκαλέσει τεράστια συσπείρωση» παραμονές εκλογών.

Ζήτησε επίσης να γίνουν επίσημα ανοίγματα τόσο προς την ΔΗΜΑΡ όσο και προς τον Ανδρέα Λοβέρδο για την «Συμπαράταξη» των δυνάμεων.

Με ενστάσεις για την τακτική των 58 εμφανίστηκε και ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος αφήνοντας αιχμές και προς την πλευρά του κ. Βενιζέλου σχολίασε πως «υπάρχουν ευθύνες για ό,τι έχει συμβεί την τελευταία εβδομάδα γιατί δεν υπήρχε ξεκάθαρη στρατηγική και συνεχίσαμε με τακτικισμούς που εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Μωραίτης πρότεινε το ευρωψηφοδέλτιο να το ορίσει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος αφού προηγουμένως διαφώνησε με την προοπτική της Συνδιάσκεψης και ζήτησε να πραγματοποιηθεί Συνέδριο επαναοριοθέτησης του κόμματος και του χώρου της Δημοκρατικής παράταξης. «Δεν γίνεται να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης είναι αποτέλεσμα συμφωνιών κορυφής» είπε χαρακτηριστικά , ενώ πρόσθεσε ότι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ είναι «θολό» κι εμείς την ίδια ώρα οδηγούμε τα μέλη μας σε ανοιχτές διαδικασίες.

Για σημαντικές καθυστερήσεις μίλησε η Τόνια Αντωνίου και παρατήρησε ότι «ενώ τελειώνει ο Ιανουάριος δεν έχουμε συνεννοηθεί τι ακριβώς πάμε να κάνουμε στις ευρωεκλογές». Η παράταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική, ανέφερε όμως «εδώ δεν υπάρχει κόμμα». Τόνισε ότι το πρωτεύον δεν είναι τα πρόσωπα και το ευρωοψηφοδέλτιο αλλά με τι πολιτική πάς στις ευρωεκλογές.

Επίσης ο Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι οι 58 δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ «σαν να είναι μίασμα ούτε να υποδεικνύουν την διάλυσή του», ενώ η Φώφη Γεννηματά είπε ότι οι 58 πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν να γίνουν κόμμα διότι δεν μπορούμε να στηρίζουμε οργανωτικά μία τέτοια διαδικασία.

Στην δευτερολογία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι γνωρίζει ότι όλα τα …στραβά των ευρωεκλογών θα τα χρεώσουν στον ίδιο, όμως εκείνο που προέχει είναι «να δούμε πώς θα πάει καλά η παράταξη» .