Αυτοτραυματισμοί και κατάθλιψη

Είμαι 20 ετών φοιτήτρια και νομίζω ότι έχω κατάθλιψη. Πώς μπορώ να το εξακριβώσω; Επίσης αυτοτραυματίζω τα χέρια μου, πράγμα το οποίο ξεκίνησε ως τιμωρία και μετά για να ανακουφιστώ από τη στενοχώρια και το άγχος.

Η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί μόνο από ψυχίατρο και να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία με ή χωρίς ψυχοφαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη χρονιότητά της. Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο εμφανίζεται με διαταραχές στο συναίσθημα και τη σκέψη, όπως είναι η παρατεταμένη καταθλιπτική διάθεση, το αίσθημα αναξιότητας και αποτυχίας, οι ενοχές, η απελπισία και η απόγνωση, η πίστη ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη είναι οι αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη, η μείωση της λίμπιντο, η κόπωση, η ψυχοκινητική ανησυχία, ενώ παρατηρείται και απομόνωση, αδράνεια και παραμέληση του εαυτού μας. Στο πλαίσιο της κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας, εκδηλώνονται αυτοτραυματισμοί. Το 70% των ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας αυτοτραυματίζεται. Πρόκειται για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη παρορμητικότητα και συναισθηματική αστάθεια τόσο στην αυτοεικόνα όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η πιο ευάλωτη ηλικία στην εκδήλωση αυτοτραυματιστικών συμπεριφορών είναι η εφηβεία και η νεαρή ενήλικη περίοδος, ειδικότερα 12-24 ετών. Ο αυτοτραυματισμός επιτελεί μια ασυνείδητη λειτουργία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι η θλίψη, το άγχος, ο θυμός, οι ενοχές κ.ο.κ. Η ανακούφιση που προσωρινά δημιουργεί η συμπεριφορά απέναντι στον ψυχικό πόνο που πάει να συγκαλύψει αποτελεί έναν βασικό μηχανισμό συντήρησης και ενίσχυσής του. Συνήθως τα άτομα που αυτοτραυματίζονται έχουν βιώσει έντονο ψυχικό πόνο και γεγονότα που συνδέονται με τραύμα στη ζωή τους. Η κακοποίηση ενός παιδιού αυξάνει την πιθανότητα των αυτοτραυματισμών, όπως και το πένθος, καθώς και οι έντονα διαταραγμένες σχέσεις γονιού και παιδιού.

Κατάχρηση Διαδικτύου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Η κόρη μας πηγαίνει στην Ε’ τάξη του Δημοτικού και περνάει ώρες στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια στο iPad. Μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα εθισμού;

Οταν ένα παιδί χρησιμοποιεί καθημερινά και για πολλές ώρες τον υπολογιστή, μπορεί στην πορεία να παρουσιάσει συμπτώματα εξάρτησης. Αυτό θα το καταλάβουν οι γονείς εάν παρατηρήσουν ότι το παιδί καταναλώνει σταδιακά περισσότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα, αν χάνει το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες, απομονώνεται από τους φίλους του και με το πέρασμα του χρόνου αποκτά ανοχή στη χρήση τους. Αλλες ενδείξεις εθισμού είναι οι εμμονές ή οι φαντασιώσεις με θέματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και υψηλή ανησυχία όταν βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή. Η σταδιακή μείωση του κινήτρου του παιδιού για το σχολικό διάβασμα και η σημαντική πτώση της σχολικής του επίδοσης αποτελεί μια συχνή παρενέργεια. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος παραμένει η εκδήλωση κατάθλιψης ως μια χρόνια συνέπεια του εθισμού στο Διαδίκτυο, όπως και η γνωστική συρρίκνωση της προσοχής ενός παιδιού. Αντί να απαγορεύσετε τη χρήση τους, επιτρέψτε τη με όρια συγκεκριμένα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και πάντα αφού το παιδί έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του για το σχολείο. Μιλήστε της για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, στο πλαίσιο όμως μιας αποδοχής ότι η φυσιολογική χρήση τους είναι σημείο των καιρών μας και κατά τα άλλα απόλυτα χρήσιμη.

Διαταραχές στον ύπνο

Είμαι 48 ετών άνδρας και από τότε που με απέλυσαν από τη δουλειά μου δυσκολεύομαι να κοιμηθώ τις νύχτες. Δεν θέλω να εξαρτηθώ από τα φάρμακα, υπάρχει άλλη λύση;

Η αϋπνία είναι συχνά σύμπτωμα άγχους ή κατάθλιψης. Ενας στους 3 ενηλίκους σήμερα έχει δυσκολίες στον ύπνο. Προσπαθήστε να έχετε μια σειρά καθημερινών κανόνων γύρω από τον ύπνο, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα προσπαθείτε να κοιμηθείτε γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ψυχοσωματική διέγερση. Να ξαπλώνετε μόνο όταν νυστάζετε, να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι αποκλειστικά και μόνο για να κοιμάστε και αν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε ύστερα από λίγη ώρα και απασχοληθείτε με κάτι. Επιστρέψτε στο κρεβάτι σας μόνο όταν νυστάξετε. Αποφύγετε να κάνετε γυμναστική, να πίνετε καφέ ή αλκοόλ μετά το απόγευμα και σταθεροποιήστε την ώρα που κοιμάστε και την ώρα που ξυπνάτε ανεξαρτήτως από το πόσο καλά έχετε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.