Πώς ορίζεται η στυτική δυσλειτουργία και ποια είναι τα αίτιά της;

Πρόκειται για μια ψυχοσεξουαλική διαταραχή κατά την οποία ο άνδρας έχει επίμονη αδυναμία να επιτύχει ή να διατηρήσει επαρκή στύση μέχρι να ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη. Ενας στους δύο άνδρες έχει βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα ή περισσότερα επεισόδια μη ικανοποιητικής στύσης.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι παροδικό, χρόνιο, γενικευμένο ή να εκδηλώνεται μόνο σε ειδικές περιστάσεις και ως εκ τούτου να ποικίλλει η σοβαρότητά του.

Τα συχνότερα οργανικά αίτια περιλαμβάνουν προβλήματα στον αγγειακό μηχανισμό, καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, νευρολογικές και ορμονικές διαταραχές καθώς και οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.

Τα συνήθη ψυχολογικά αίτια είναι η κοινωνική ταύτιση της επαρκούς στύσης με τον ανδρισμό, το άγχος του άνδρα να τα καταφέρει να αποδώσει τέλεια στη σεξουαλική πράξη καθώς και η ταύτιση της αυτοπεποίθησής του με την ικανότητα για «τέλεια» στύση και επιτυχή σεξουαλική απόδοση.

Ανεπεξέργαστες ηθικές ή συναισθηματικές αναστολές που μπορεί ένας άνδρας να κουβαλά από την παιδική του ηλικία μπορεί επίσης να τον εμποδίσουν να λειτουργήσει σεξουαλικά.

Τα βαθύτερα αισθήματα ανεπάρκειας καθώς και οι εγγενείς δυσκολίες όπως και οι φόβοι ενός άνδρα να επενδύσει συναισθηματικά σε μια σχέση μπορεί επίσης να συμβάλουν στη διατήρηση του προβλήματος. Οι αρνητικές σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης είναι μέρος του προβλήματος.

Ο άνδρας με στυτική δυσλειτουργία νιώθει υπερβολικό άγχος σε κάθε σεξουαλική συνεύρεσή του και προσδοκά την αποτυχία κάνοντας αλυσιδωτές αγχώδεις σκέψεις ως προς την ικανότητά του να έχει στύση.

Παρενέργειες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η διέξοδος στο ποτό, οι καταχρήσεις, η ροπή προς την κατάθλιψη, η απομόνωση και η αποφυγή της σεξουαλικής πράξης, που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ποια είναι η προτεινόμενη ψυχολογική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία;

Οταν το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αυτοεκτίμηση και στις σχέσεις με το άλλο φύλο, τότε προτείνεται η επίσκεψη σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.

Μία αποτελεσματική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει τη μείωση της πίεσης για συνουσία και την εξάλειψη της καταναγκαστικής ανάγκης για επιτυχή σεξουαλική απόδοση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή της συντρόφου στη θεραπευτική διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφενός για να μειώσει την ενοχή και την ευθύνη που μπορεί να νιώθει, αφετέρου για να την κάνει σύμμαχο σε ορισμένες τεχνικές στις οποίες η ίδια θα μπορεί να συμβάλει.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (PhD), myrsini.kostopoulou@gmail.com