Φωτιά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που έσπευσε να θέσει θέμα νέων μέτρων, έβαλε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων στους μισθούς των ενστόλων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμης πηγής του οικονομικού επιτελείου, η απόφαση ανοίγει τρύπα 500 εκατ. ευρώ και για να κλείσει πρέπει να βρεθούν ανάλογα μόνιμα μέτρα.

Ετσι, χτύπησε καμπανάκι στους δανειστές που ζήτησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διευκρινίσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον υπουργό Οικονομικών και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Τι σκοπεύετε να κάνετε, τι ισοδύναμα θα λάβετε;» φέρεται να ρώτησαν. Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η αναζήτηση μέτρων για να κλείσει δημοσιονομικό κενό περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις.

Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίζει –σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές –αντισυνταγματική τη μείωση των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η πηγή του οικονομικού επιτελείου, ότι θα χρειαστεί να αποκατασταθούν οι μισθοί των ενστόλων στα προηγούμενα επίπεδά τους, κάτι που συμπαρασύρει τις αντίστοιχες συντάξεις. Επιπλέον κόστος θα προκύψει λόγω των μισθολογικών προαγωγών που έγιναν εν τω μεταξύ στους ενστόλους –κατ’ εξαίρεσιν –για να εξισορροπηθεί εν μέρει η μείωση των μισθολογίων τους. Συνολικά, σύμφωνα με την πηγή του οικονομικού επιτελείου, όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αυτό μεταφράζεται σε κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Αρα, η κυβέρνηση αναζητά τώρα δημοσιονομικό ισοδύναμο 500 εκατ. ευρώ, ανέφερε.

Αλλες πηγές, πάντως, της κυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούσαν ότι το κόστος θα είναι μικρότερο και δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ». «Ολα αυτά θα τα ξέρουμε με ακρίβεια όταν ξέρουμε με ακρίβεια την απόφαση» έλεγε στα «ΝΕΑ» ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου. «Ο,τι και να πούμε τώρα είναι υποθέσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη ένα αγκάθι έχει προστεθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η οποία εξακολουθεί να είναι στον αέρα. Το ίδιο και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, για την οποία πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει.

Ετσι, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο Eurogroup, δίνοντας εξηγήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να στέλνει σημειώματα στην τρόικα για τα διάφορα εκκρεμή θέματα, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη, δεν είναι καθόλου σαφές πότε θα επιστρέψει η τρόικα.