Η παχυσαρκία και η εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που εγκυμονεί η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης. «Αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, ήτοι μάλλον θετικό ισοζύγιο ενέργειας και άρα αύξηση βάρους. Δηλαδή αυξημένο κίνδυνο για υπερβαρία ή παχυσαρκία», τονίζει ο λέκτορας Ιατρικής Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ δρ Μιχάλης Χουρδάκης.

Η αύξηση

Ερευνα που έχει πραγματοποιήσει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος δείχνει ότι οι Ελληνες καταναλώνουν σήμερα πολύ περισσότερη ζάχαρη σε σύγκριση με την ποσότητα που κατανάλωναν πριν από περίπου 50 χρόνια.

Το 1960 η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, σοκολάτας και άλλων τέτοιων τροφίμων δεν ξεπερνούσε τα 40 γραμμάρια κατ’ άτομο. Σήμερα η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται έχει φτάσει στα 127 γραμμάρια.

Σημειώνεται πως την τελευταία 20ετία, όπως έχει δείξει βρετανική μελέτη, έχει διπλασιαστεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.