Μία καινοτόμα θεραπευτική αντιμετώπιση για πολλούς τύπους καρκίνου ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη η οποία φέρεται να έχει τη δύναμη να «καθαρίζει» από τον οργανισμό τα καρκινικά κύτταρα. Οχι όμως οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα, αλλά αυτά που δημιουργούν τις μεταστάσεις καθώς το φάρμακο στοχεύει και σκοτώνει τα βλαστοκύτταρα του καρκίνου.

Το φάρμακο αποτελείται από γενετικά τροποποιημένες πρωτεΐνες, οι οποίες στοχεύουν τα κύτταρα που έχουν την «πολιτική» να μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και τα οποία μάλιστα είναι ανθεκτικά στις θεραπείες. Προπαιδευτικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι το πειραματικό φάρμακο TR4, όπως ονομάζεται, εντόπισε και σκότωσε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από όγκους που είχαν εμφυτευθεί σε ποντίκια.

«Αφαιρέσαμε από ανθρώπους όγκους από έντερο, ωοθήκες και μαστό και τους μεταμοσχεύσαμε σε ποντίκια. Με τη θεραπεία που τους δώσαμε, οι όγκοι εξαφανίστηκαν σε μερικές ημέρες» λέει στους «Τάιμς» ο Αγαμέμνων Επαινετός, γιατρός, επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου, με καταγωγή από την Κύπρο και βρετανική υπηκοότητα. «Αν καταφέρει κάποιος να απαλλαγεί από τα βλαστοκύτταρα που θα εξελιχθούν σε καρκίνο, τότε έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση της νόσου» υποστηρίζει ο ίδιος. Το φάρμακο TR4 έχει ενσωματωμένη πρωτεΐνη από φρουτόμυγα, η οποία μοιάζει με ανθρώπινη πρωτεΐνη και μπορεί και «ταξιδεύει» στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς προβλήματα. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι φθάνει και στον εγκέφαλο.

Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του φαρμάκου, καθώς τα περισσότερα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν στον εγκέφαλο (υπάρχει ένα σύστημα στον εγκέφαλο που το απαγορεύει και ονομάζεται αιματοεγκεφαλικός φραγμός) και να σκοτώσουν είτε καρκινικά κύτταρα είτε ιούς που έχουν κρυφτεί εκεί.

Το TR4 περιέχει και μια δεύτερη πρωτεΐνη, δουλειά της οποίας είναι να καταστρέφει (καταστέλλει) τα ήδη υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα, εισχωρώντας στον πυρήνα του κυττάρου τους.

Κλινικές δοκιμές

Περίπου 40 ασθενείς με καρκίνο εντέρου, προστάτη, στήθους και ωοθηκώνθα λάβουν μέρος στην πρώτη μελέτη που πρόκειται να διενεργηθεί σύντομα σε ανθρώπους