Ιδιαίτερα ακριβές και τελικά μόνο στην οθόνη του υπολογιστή έμειναν για δεκάδες ευκολόπιστους χρήστες του διαδικτύου οι «ονειρικές» εκδρομές στο Παρίσι, το Ντουμπάι και το Λονδίνο που «εκλεισαν» μέσω… facebook και προπλήρωσαν σε τουριστικούς πράκτορες-«μαϊιμούδες».

Δεκάδες ηταν τα θύματα των «ηλεκτρονικών τουριστικών πρακτόρων», οι οποίοι υπόσχονταν -μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης- ταξιδιωτικά πακέτα σε δελεαστικές τιμές, ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία με τους επίδοξους ταξιδιώτες, τούς έπειθαν να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των διακοπών και στη συνέχεια… έφευγαν οι ίδιοι διακοπές.

Προκειμένου μάλιστα να μην γίνει δυνατός ο εντοπισμός τους οι «πράκτορες» απενεργοποιούσαν και επανενεργοποιούσαν συχνά το προφίλ τους, το μετονόμαζαν και το είχαν ενεργό μόνο λίγες ώρες και ημέρες.

Μετά από πολύμηνη έρευνα, οι Αρχές συνέλαβαν δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με την Αστυνομία, κατάφεραν στο χρονικό διάστημα από 23 Ιουλίου 2013 έως και 12 Δεκεμβρίου 2013 να αποσπάσουν, από τουλάχιστον 38 πολίτες, συνολικό χρηματικό ποσό 49.795 ευρώ.

Οι δύο δράστες είναι 31 και 59 ετών αντίστοιχα. Στο σπίτι του 31χρονου στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένα κινητό τηλέφωνο και μία κάρτα SIM, τα οποία στάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο ανδρών για απάτη με υπολογιστή, χαρακτηρίστηκε ήδη ως κακουργηματικού βαθμού, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.

Προσοχή λένε οι Αρχές

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπενθυμίζει συστήνοντας και προτρέποντας τους χρήστες του διαδικτύου:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

* Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

* Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464 ή με e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr