Ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ Νίκος Αντωνίου απαντά ότι δεν αναφέρετε το μέγεθος του προστάτη, που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.

Η προστατίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του προστάτη, μπορεί να είναι μικροβιακής ή α-μικροβιακής αιτιολογίας. Αφορά όμως κυρίως τους άνδρες ηλικίας 20-45 ετών, οι οποίοι έχουν πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή). Στις ηλικίες άνω των 45 ετών, πρόκειται ουσιαστικά – λόγω της υπερτροφίας του προστάτη – για αδενωματίτιδα.

Η οξεία προστατίτιδα έχει πολύ έντονα συμπτώματα (πυρετό, δυσουρία κ.ά.) και προϋποθέτει την παρουσία μικροβίου στα ούρα ή στο σπέρμα, ενώ η χρόνια προστατίτιδα (που ονομάζεται επιστημονικά σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου) έχει αρκετά συμπτώματα όπως οσφυαλγία, ασαφή ενοχλήματα κατά την ούρηση, πόνο στο περίνεο και στους όρχεις.

Καθώς δεν αναφέρετε τέτοια συμπτώματα, αμφισβητείται η διάγνωση της προστατίτιδας. Συνιστάται να κάνετε ένα διορθικό υπερηχογράφημα και πιθανώς βιοψία προστάτη.

Η αιμοσπερμία είναι ένα «θορυβώδες» σύμπτωμα, ανεξάρτητο από την προστατίτιδα. Μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, από προστατική λιθίαση έως σακχαρώδη διαβήτη ή λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων. Γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνετε και έλεγχο για παθολογικά αίτια (όπως μέτρηση σακχάρου).

Το χαμηλό PSA δεν προστατεύει από καρκίνο προστάτη. Το PSA (προστατικό αντιγόνο) είναι παράγωγο του προστάτη και μπορεί (σε ποσοστό 8%) να έχει φυσιολογική τιμή και ταυτόχρονα να υπάρχει καρκίνος του προστάτη.