Είστε σπίτι και πεινάτε. Εχετε όρεξη να φάτε μπιφτέκια ή πίτσα, αλλά βαριέστε τη διαδικασία να τα φτιάξετε και δεν θέλετε να παραγγείλετε έτοιμα. Από το καλοκαίρι του 2014 θα μπορείτε να τα… τυπώσετε σε λίγα μόλις λεπτά και να τα απολαύσετε ολόφρεσκα και με αγνά υλικά!

Μάλιστα, ύστερα από αυτοκίνητα, όπλα, ιστούς και μέλη του σώματος, τώρα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές αναλαμβάνουν ρόλο σεφ. Ισπανοί και αμερικανοί ειδικοί έφτιαξαν τον Foodini, τον μάγο του φαγητού, που θα βγει στην αγορά το καλοκαίρι και θα κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ.

Ο δημοσιογράφος της «Ντέιλι Μέιλ» Τομ Ρόουστορν επισκέφθηκε το εργαστήριο στη Βαρκελώνη και δοκίμασε ένα πλήρες γεύμα με τρία γευστικότατα πιάτα που είχε ετοιμάσει μπροστά του ο εκτυπωτής. Το πρώτο ήταν ένα περίτεχνο δίχτυ από λειωμένες πατάτες παραγεμισμένο με πουρέ από αρακά και μπακαλιάρο (μοντέρνα εκδοχή του αγαπημένου αγγλικού πιάτου fish and chips). Το δεύτερο ένα ζουμερό χάμπουργκερ και το τρίτο ένα υπέροχο τσιζκέικ και σοκολάτα.

Οι δημιουργοί του Foodini πιστεύουν ότι θα φέρει τη μεγαλύτερη ανατροπή στον τρόπο που μαγειρεύουμε μετά τον φούρνο μικροκυμάτων. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα γκατζετάκι», λέει η Λινέτ Κούτσμα, η εταιρεία της οποίας κατασκευάζει τον εκτυπωτή. «Πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε για πάντα την παρασκευή του φαγητού», προσθέτει.

Ο χρήστης του εκτυπωτή αγγίζει την οθόνη αφής και διαλέγει το μενού. Μετά παρακολουθεί τη μύτη του εκτυπωτή, που μοιάζει με την άκρη σε μπουκάλι με σαντιγί, να βγάζει το φαγητό. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να το βάλει στον φούρνο.

Πώς λειτουργεί. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής περιέχει πέντε κάψουλες, όπως ακριβώς ένας κοινός εκτυπωτής με τις κάψουλες που περιέχουν διαφορετικό χρώμα μελάνι. Σε αυτές ο χρήστης θα βάζει τα φρέσκα υλικά της αρεσκείας του. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να αγοράζουν έτοιμες κάψουλες με προπαρασκευασμένα υλικά. Ομως αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να περιέχουν συντηρητικά, κάτι που δεν ήθελαν οι εμπνευστές του, οι οποίοι τον προορίζουν για τους λάτρεις του υγιεινού σπιτικού φαγητού.

Για παράδειγμα, αν θέλετε λαζάνια, φορτώνετε τρεις κάψουλες, μία με κιμά, μία με σάλτσα ντομάτας ή λευκή και μία με ζύμη για τα μακαρόνια. Πρώτα, βγαίνει μία στρώση κιμά πάνω σε έναν δίσκο που μπορεί να μπει στον φούρνο. Μετά, μία στρώση ζυμαρικών και στη συνέχεια η σάλτσα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να ετοιμαστούν όσα επίπεδα επιθυμεί ο χρήστης και μετά τα βάζει στον φούρνο.

«Μία από τις συνιδρύτριες της εταιρείας, η Ρόζα Αβελανέδα, έχει έναν φούρνο στη Βαρκελώνη. Υπολόγισε ότι τα φρέσκα υλικά αναλογούν στο 20% του κόστους της. Το υπόλοιπο 80% ήταν η παρασκευή και η διανομή των προϊόντων. Ετσι σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τον Foodini και να τον πουλήσουμε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», εξηγεί η Κούτσμα.

Ηδη, υπάρχουν παραγγελίες από 30 χώρες, ενώ έρχονται σε επαφή με την εταιρεία Natural Machines ακόμα και επιχειρηματίες που θέλουν να ανοίξουν εστιατόρια αποκλειστικά με πιάτα που παράγονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Η Λινέτ Κούτσμα του επισημαίνει ότι ο εκτυπωτής συμφέρει περισσότερο όταν έχεις να μαγειρέψεις μεγάλες ποσότητες. «Θα καταλάβεις τη διαφορά όταν έχεις να φτιάξεις πολλά χάμπουργκερ κι όχι μόνο ένα», λέει.

Οταν βγει στην αγορά, θα δημιουργηθεί μια online κοινότητα χρηστών που θα ανταλλάσσει συνταγές, ιδέες και πρακτικές συμβουλές.