Την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Ο – ανεξάρτητος πλέον – βουλευτής αποφάσισε να κρατήσει τη βουλευτική του έδρα, όπως είχε δηλώσει από την Πέμπτη.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Πέτρος Τατσόπουλος ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί αποχωρώντας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το απόγευμα ο κ. Τατσόπουλος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εκεί αποφασίστηκε να υπάρξει ένα «βελούδινο διαζύγιο» μεταξύ Τατσόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι θέτει την παραίτησή του στην διάθεση του κ. Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του βουλευτή για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την 17Ν, όπως και πολλές προηγούμενες, αποδοκιμάστηκαν από στελέχη του κόμματος, ενώ διαρκής ήταν η αποδοκιμασία και από τις σελίδες της «Αυγής».

Τι προηγήθηκε

Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με αποκλειστικό θέμα τη διαγραφή ή όχι του Πέτρου Τατσόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα λόγω των δηλώσεών του για τους συμπαθούντες την τρομοκρατία στο εσωτερικό του κόμματος.

Τελικά αποφάσισε όχι τη διαγραφή του βουλευτή αλλά να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία αποδοκιμάζει πολιτικά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πέτρου Τατσόπουλου και του πετάει το μπαλάκι αναμένοντας την παραίτησή του όχι μόνο από την ΚΟ αλλά και από τη βουλευτική έδρα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε από τη δημόσια έκφραση απόψεων του βουλευτή μας, Π. Τατσόπουλου, που δημιουργούν συνειδητά ή ασυνείδητα σύγχυση και δίνουν έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος με την οποία επιχειρεί το επικοινωνιακό χαλκείο της ΝΔ τη συσχέτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία, επισημαίνουμε:

– Τη σαφή πολιτική αποδοκιμασία αυτής της στάσης, όπως άλλωστε εκφράστηκε αμέσως και με δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

– Την επιμονή μας στην πιστή τήρηση των δημοκρατικών αρχών λειτουργίας και του συντροφικού διαλόγου, με την ταυτόχρονη απόρριψη στάσεων που, αντί της συζήτησης όλων των απόψεων μέσα στις διαδικασίες της ΚΟ, προκρίνουν συστηματικά τη δημόσια και «επί παντός του επιστητού» έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε.

– Επίσης, ασκούμε αυστηρή κριτική προς οποιαδήποτε υβριστική και απαξιωτική δημόσια τοποθέτηση βουλευτή μας, η οποία προφανώς αντιστρατεύεται το κλίμα αλληλεγγύης και την κουλτούρα του χώρου μας. Άλλωστε, επ’ αυτών των θεμάτων, η ΚΟ θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της με θέμα τον Κανονισμό λειτουργίας και την εφαρμογή του.

– Τέλος, μας είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από την διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος».

Τσίπρας: «Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι»

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε δημοσιογράφους και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν διαγράφουμε κανέναν, ούτε διώχνουμε κανέναν, ούτε κρατάμε κανέναν με το ζόρι».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εντονες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για την διαγραφή του Πέτρου Τατσόπουλου από την ΚΟ.

Η όποια απόφαση αφορούσε ουσιαστικά στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, ως πρόεδρο της ΚΟ, καθώς ο Πέτρος Τατσόπουλος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της ΚΟ την επόμενη Τετάρτη. Και όπως λένε ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά το «μπαλάκι» το προεδρείο της ΚΟ το ρίχνει στην πλευρά του βουλευτή.

Την Πέμπτη ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και αν διαγραφεί ο ίδιος θα κρατήσει την βουλευτική έδρα ενώ στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είχε διατρανώσει την θέλησή του να μην υπονομεύσει την αξιωματική αντιπολίτευση και τη συλλογική της προσπάθεια.

Η αποδοκιμασία του Πέτρου Τατσόπουλου από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο την Πέμπτη, μεταξύ των άλλων από τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα, ο οποίος τόνισε (μιλώντας στον Alpha): «Ο σύντροφος Πέτρος Τατσόπουλος μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει αλλά, όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται με παραδοξότητες και «λογικά» άλματα. Κανείς και καμιά στο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική και ιδεολογική άποψη δεν συμπαθεί καν την τρομοκρατία» και συμπλήρωσε: «Αλλοίμονο αν οι ανάγκες προσωπικής επικοινωνίας και προβολής γίνονται κυρίαρχο στοιχείο στη δημόσια παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, με ανάρτηση στην σελίδα του στο facebook, ο Τατσόπουλος δήλωνε τα εξής: «Μην κουράζεστε. Δεν ζήτησα ποτέ την έγκριση, την ανοχή ή τη στήριξη κανενός για τις όποιες δημόσιες απόψεις μου, διαστρεβλωμένες ή μη. Εχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να με διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα όποτε κρίνει ότι η παρουσία μου εκεί είναι επιζήμια. Για να σας διευκολύνω ακόμη περισσότερο και να σας απαλλάξω από το άγος μιας διαγραφής, έχω θέσει την παραίτησή μου στη διακριτική ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος θα κρίνει εάν και πότε θα την αποδεχτεί. Καλό σας βράδυ».