Τα άγρια ραδίκια με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση είναι γνωστά από την αρχαιότητα, ο Διοσκουρίδης μάλιστα τα εκτιμούσε ιδιαίτερα για τις διουρητικές ιδιότητές τους. Μην πετάτε λοιπόν το νερό μέσα στο οποίο τα βράζετε. Για να φτιάξετε έναν τονωτικό ζωμό χρησιμοποιήστε διάφορα άγρια χόρτα (ραδίκια, ζοχούς, βρούβες, γαλατσίδες, σταμναγκάθι). Βάλτε στην κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει. Προσθέστε αλάτι (½ κ.τ.γλ. για κάθε λίτρο) και ρίξτε τα χόρτα αφού τα έχετε καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά. Αφήστε τα να βράσουν σε δυνατή φωτιά περίπου μισή ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα για να μη χάσουν το χρώμα τους. Αφού τα σουρώσετε, πιείτε τον ζωμό ζεστό ή κρύο (μπορείτε να τον φυλάξετε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες) ανάλογα με την εποχή, με ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χυμό λεμονιού. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αγουρέλαιο. Ο νόστιμος αυτός ζωμός που έχει μια ελαφριά πικράδα και ταυτόχρονα ελαφριά γλυκύτητα είναι κυριολεκτικά πόσιμος χρυσός αφού τα άγρια χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E, Β-καροτένιο, πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο σίδηρος, ο φωσφόρος και το χρώμιο, Ω3-Ω6 λιπαρά και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που είναι σύμμαχοι της καρδιάς και γενικά της καλής υγείας του οργανισμού, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν κατά της γήρανσης των ιστών και των κυττάρων. Επίσης είναι διουρητικός, καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Το σταμναγκάθι εξάλλου διακρίνεται για τις αντισηπτικές, αντιρευματικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητές του –οι Μαλτέζοι μάλιστα το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη.