Νέο πακέτο μέτρων για την τόνωση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες, που περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία, όπου εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργηθούν 20 εκατ. νέες θέσεις απασχόλησης μέχρι το 2020. Παράλληλα το πανευρωπαϊκό δίκτυο ανεύρεσης εργασίας EURES ενισχύεται περαιτέρω και ο επίτροπος καλεί εμμέσως τη Γερμανία να προχωρήσει σε αύξηση μισθών προκειμένου να τονωθεί η συνολική ζήτηση στην ΕΕ. Πάντως, δεν κρύβει την ανησυχία του ότι η ανεργία μπορεί να αποτελέσει πηγή κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα.

Εχετε καλέσει επανειλημμένως τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν μέτρα για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία όμως παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα. Μήπως, εκτός από την κρίση, φταίει και η έλλειψη πολιτικής βούλησης;

Η κρίση έχει χτυπήσει σκληρά την αγορά εργασίας σίγουρα, ειδικά στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες. Τελευταία υπάρχουν ενδείξεις μιας εύθραυστης ανάκαμψης στην ΕΕ και η αύξηση της ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά βρίσκεται ακόμη σε μη αποδεκτά επίπεδα. Σαφώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη βαθύτερη οικονομική κρίση, προχωρώντας σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ενισχύοντας την κοινωνική διάσταση της νομισματικής ένωσης και σημειώνοντας μεγαλύτερη πρόοδο προς την πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Κινήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνολική ζήτηση, όπως είναι η αύξηση των μισθών σε χώρες με πλεόνασμα, είναι επίσης σημαντικές. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη χρειάζεται να εφαρμόσουν προληπτικές πολιτικές απασχόλησης για να βελτιώσουν την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας.

Τι θα λέγατε σε έναν νέο έλληνα άνεργο, ο οποίος έχει πανεπιστημιακό πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά δεν βρίσκει δουλειά για αρκετό καιρό;

Θα του έλεγα ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως άλλωστε όλων των νέων σε ανάλογες περιστάσεις, είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας. Για τον λόγο αυτό προτείναμε τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία, για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι νέοι μέχρι 25 ετών θα λάβουν μια προσφορά ποιοτικής εργασίας, θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, θα βρουν μια θέση μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους ή γίνονται άνεργοι. Συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη για να εφαρμόσουμε το πλαίσιο αυτό το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης εταιρείες να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης σε νέους και διευκολύνει την ανεύρεση εργασίας σε άλλη χώρα-μέλος για όσους θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό.

Οι χαμηλοί μισθοί είναι λύση για την ανεργία;

Δεν νομίζω. Εχουμε διαπιστώσει από το παρελθόν ότι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις αποκρύπτουν βαθύτερα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Μια πραγματικά πλούσια σε θέσεις εργασίας ανάκαμψη δεν μπορεί να βασίζεται σε αβέβαιες συνθήκες. Οι άνθρωποι χρειάζεται να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς για να αγοράζουν αγαθά και έτσι να συμβάλλουν στην αποκατάσταση θετικής δυναμικής στην αγορά εργασίας.

Ανταποκρίθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο πρόσφατο κάλεσμά σας να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστούν οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία;

Η συνάντηση κορυφής στο Παρίσι ανέδειξε ότι η ανεργία των νέων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Βοήθησε στο να δώσει επιπλέον ώθηση στο πρόγραμμα Εγγυήσεις για τη Νεολαία και προσπαθούμε με τα κράτη-μέλη να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Στην Ελλάδα το σχέδιο υλοποίησης είναι ακόμη υπό προετοιμασία και θα επικεντρωθεί στους επονομαζόμενους ΝΕΕΤ, τους νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή πρακτικής εξάσκησης.

Μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει δώσει προτεραιότητα στη δημοσιονομική σταθερότητα και στα μέτρα λιτότητας έναντι κοινωνικών παραμέτρων. Πώς είναι δυνατόν να μειωθεί η ανεργία υπό αυτές τις συνθήκες;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, αλλά όχι ακόμη της ανεργίας. Είναι κρίσιμης σημασίας τα κράτη-μέλη να επιδιώξουν προληπτικές πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες τους, όπως υποδεικνύονται στις συστάσεις κάθε χώρας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν επιδοτήσεις, χαμηλότερη φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές για χαμηλόμισθη εργασία, εξατομικευμένη υποστήριξη αναζήτησης εργασίας από δημόσιες υπηρεσίες και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των εργοδοτών. Το ΕΚΤ με κονδύλια άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως, παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των ανέργων ώστε να επιστρέψουν στην εργασία. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία, αλλά αναζητούμε συνεχώς νέες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Κατά το 2014 η Επιτροπή θα υιοθετήσει πακέτο για την ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, αλλά και νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία. Στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας αποτελούν προτεραιότητα.