Ο επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ, η UNICEF, υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι Γιατροί του Κόσμου, κτίρια της κυβέρνησης της Γερμανίας στο Βερολίνο και το εξωτερικό, ξένες εταιρείες ενέργειας όπως η Thales και η Total και ο επικεφαλής της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) αποτελούσαν στόχο παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες χθεσινές αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ». Τα νέα αυτά δημοσιεύματα βασίζονται σε απόρρητα έγγραφα του πρώην αναλυτή της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, τα οποία αποκαλύπτουν περισσότερους από 1.000 στόχους της NSA σε τουλάχιστον 60 διαφορετικές χώρες.

Τα ίδια έγγραφα δείχνουν ακόμη ότι η NSA παρακολουθούσε στόχους σε συνεργασία με την αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία ασφαλείας, την GCHQ.

Σε ένα από τα έγγραφα της GCHQ που συντάχθηκε το 2009 φαίνεται ξεκάθαρα, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «πρωθυπουργού του Ισραήλ». Τότε, στη θέση αυτή βρισκόταν ο Εχούντ Ολμερτ. Σε έγγραφα της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας αναφέρονται άλλοι τρεις ισραηλινοί στόχοι, στους οποίους περιλαμβάνεται και μία ακόμη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και του αρχηγού του επιτελείου του Γιόνι Κορέν.

Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι οι ενέργειες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Βρετανίας (GCHQ) δεν περιορίζονταν στην παρακολούθηση και την υποκλοπή των τηλεπικοινωνιών δυνάμει τρομοκρατών και εγκληματιών ή διπλωματών και αξιωματούχων εχθρικών κρατών και προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο Λι Ντάβνες, εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου στη Βρετανία, δήλωσε «σοκαρισμένος και έκπληκτος από τους ισχυρισμούς αναφορικά με την παρακολούθηση των ανθρωπιστικών μας αποστολών». Πρόσθεσε επίσης ότι «για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα χρόνων παρέχουμε ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε 70 χώρες, και στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παρακολουθούνται μυστικά οι επιχειρήσεις μας. Οπως και άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί, τηρούμε πιστά τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της αμεροληψίας».

Ερωτηθείς για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας απέφυγε να πάρει θέση –κάτι που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις –και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η πολιτική της υπηρεσίας απαγορεύει τον σχολιασμό ανάλογων ζητημάτων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η υπηρεσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη όσα επιτάσσει ο νόμος.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο ξένων χωρών εδώ και μήνες, από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Διαταράχθηκαν μάλιστα ακόμη και οι σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με το Βερολίνο όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση ότι η NSA παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Ανγκελα Μέρκελ. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις, μάλιστα, μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ για τους κανονισμούς που θα διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, κυρίως επειδή η Ουάσιγκτον αρνείται να δεσμευθεί ότι δεν θα παρακολουθήσει ποτέ ξανά γερμανούς αξιωματούχους.

Απόρρητα

Λεπτομέρειες των παρακολουθήσεων περιγράφονται σε απόρρητα έγγραφα που προέρχονται από την NSA και την GCHQ και αφορούν το διάστημα 2008-2011.