Η ενδομητρίωση, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, είναι μια πάθηση κατά την οποία ο τύπος του ιστού που διαμορφώνει το τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο) ανευρίσκεται έξω από τη μήτρα (περιτόναιο, ωοθήκες, σάλπιγγες, κύστη κ.ά.).

Είναι μια συχνή πάθηση (παρουσιάζεται σε μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) και διαγιγνώσκεται συνήθως σε τριαντάχρονες και σαραντάχρονες γυναίκες.

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου, ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Πόνος μπορεί να εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Το 40% σχεδόν των γυναικών με στειρότητα έχουν ενδομητρίωση. Η φλεγμονή από την ενδομητρίωση μπορεί να βλάπτει το σπέρμα ή τα ωάρια ή να παρεμβαίνει στη μετακίνησή τους μέσω των σαλπίγγων και τη μήτρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οι σάλπιγγες μπορεί να μπλοκάρονται από συμφύσεις ή ουλώδη ιστό.

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση και τα συμπτώματα της ασθένειας. Περιλαμβάνει φάρμακα ή εγχείρηση ή και τα δύο. Οταν ο πόνος είναι το βασικό πρόβλημα από την ενδομητρίωση, χρησιμοποιείται αρχικά φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από