Τον ασκό του Αιόλου για γνωστές και άγνωστες στη Δικαιοσύνη μίζες, που διακινήθηκαν από τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανοίγει, όπως φαίνεται, η απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Αντώνη Κάντα, ο οποίος συνεχίζει σήμερα, για τρίτη ημέρα, να απαντά σε ερωτήσεις ανακριτών και εισαγγελέων.

Οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, τον έκριναν προφυλακιστέο, ενώ όσο ο κατηγορούμενος ξετυλίγει τον μίτο του μαύρου χρήματος εκτιμάται ότι μεγαλώνει και ο κατάλογος των κατηγορουμένων που θα περάσουν από την Ευελπίδων.

Εξάλλου είναι η πρώτη φορά που στη διάρκεια μιας τόσο σοβαρής έρευνας, όπως είναι οι προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπου διακυβεύονται δισεκατομμύρια ευρώ, οι δικαστικές Αρχές… χτύπησαν φλέβα χρυσού φτάνοντας απευθείας στον πραγματικό δικαιούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του δεύτερου μέρους της απολογίας του ο Κάντας, ο οποίος έχει κατονομάσει 5-6 έλληνες αντιπροσώπους ξένων εταιρειών, ομολόγησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί για την υλοποίηση 7 ή 8 εξοπλιστικών προγραμμάτων την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (1996-2002 –η θητεία του έληξε μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων από τον Γιάννο Παπαντωνίου).

Ο κατηγορούμενος παρέδωσε στους δικαστικούς λειτουργούς στοιχεία για περισσότερες από δέκα οφσόρ εταιρείες δικών του συμφερόντων, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μίζες τουλάχιστον 16 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατονόμασε και το πρόσωπο που είχε συστήσει τις εταιρείες-οχήματα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, φαίνεται πως έχει η απολογία του Αντώνη Κάντα και ως προς ένα ακόμη σημείο, που αφορά την απαρίθμηση των τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων φέρονται να ταξίδεψαν τα ύποπτα εμβάσματα πριν καταλήξουν στη Σιγκαπούρη και στην Ελβετία. Και αυτό γιατί, όπως λένε νομικοί κύκλοι, οι επίμαχοι αυτοί λογαριασμοί μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα κλειδιά και να οδηγήσουν τις δικαστικές Αρχές στην αποκάλυψη νέων προσώπων που ενεπλάκησαν στις διαδρομές της μίζας.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του κατηγορουμένου Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας συνεχίζουν τις προσπάθειες να επαναπατριστούν άμεσα τα ποσά της μίζας που «στάθμευσαν» σε λογαριασμούς του εντολέα τους, ώστε να κατατεθούν σε λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με βάση και τα πρότυπα άλλων χωρών, όπως πρόσφατα συνέβη στην Ελβετία, με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, όπου οι Αρχές πρόλαβαν πριν από τις ελληνικές να δεσμεύσουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.