Στη Δικαιοσύνη οδηγείται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει σε… δόσεις και κορυφώθηκε προχθές, μεταξύ της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη, με αντικείμενο παραστατικά για δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού, αλλά και την προμήθεια συγκεκριμένων φαρμάκων για την απεξάρτηση τοξικομανών.

Ηδη από προχθές το βράδυ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει την παραίτηση της κυρίας Μαλλιώρη, ενώ χθες εκείνη όπως και η υφυπουργός σε συνεντεύξεις τους παρουσίασαν, η καθεμία από την πλευρά της, τα όσα συμβαίνουν με επίκεντρο τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών. Ο πόλεμος που οδηγεί στην έξοδο της Μένης Μαλλιώρη από τον ΟΚΑΝΑ εξελίσσεται σε τρία μέτωπα.

Η διαμάχη για το φάρμακο κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες. Από το 2002 ο ΟΚΑΝΑ προμηθευόταν την πρωτότυπη δραστική ουσία βουπρενοφρίνη. Το 2007, όμως, η ελληνική εταιρεία Rafarm ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι διαθέτει γενόσημο φάρμακο, φθηνότερο από το πρωτότυπο, και έτσι από τον Μάρτιο του 2008 υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια αυτού.

ΔΥΟ ΓΕΝΟΣΗΜΑ. Το καλοκαίρι του 2012, ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ ενημερώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ και δεύτερο γενόσημο, της εταιρείας Viogen. Τότε η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε την εισαγωγή άπαξ μιας μικρής ποσότητας αυτού του δεύτερου γενόσημου, προκειμένου να γίνει σύγκριση της αποτελεσματικότητάς του με το πρώτο. Φέτος τον Αύγουστο το δεύτερο γενόσημο πήρε τιμή από τον ΕΟΦ, ελάχιστα χαμηλότερη από εκείνη του γενόσημου της ελληνικής εταιρείας. Ετσι η κυρία Μαλλιώρη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ενημέρωσε την ελληνική εταιρεία ότι πλέον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια. Τότε η υφυπουργός επικαλούμενη επώνυμες καταγγελίες για την ασφάλεια του δεύτερου γενόσημου ζήτησε να παραταθεί η σύμβαση με τη Rafarm, εταιρεία-μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, χθες, η Ζέττα Μακρή κατηγόρησε τη Μένη Μαλλιώρη ότι «μετέτρεψε τους τοξικομανείς σε πειραματόζωα», δίνοντάς τους το 2012 φάρμακο που δεν είχε λάβει άδεια κυκλοφορίας για την Ευρώπη ή την Ελλάδα. Η κ. Μαλλιώρη, πάντως, επικαλούμενη την αλληλογραφία που άρχισε με την υφυπουργό από τον Αύγουστο, την καταγγέλλει για παρέμβαση προκειμένου να ανατεθεί απευθείας η προμήθεια του γενόσημου, ώσπου στις αρχές Νοεμβρίου υπέβαλε δύο φορές την παραίτησή της στον υπουργό Υγείας, η οποία όμως δεν έγινε αποδεικτή. Αντιθέτως, όπως επισήμανε χθες, στις 25 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ανανέωση της σύμβασής της.

ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα δύο ανοιχτά μέτωπα. Το πρώτο αφορά τα παραστατικά για ποσό 3,4 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά την κυρία Μακρή υπήρχε αδιάθετο στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και δεν υπάρχει πλέον. Σύμφωνα με την υφυπουργό, παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει παραστατικά για το ποσό αυτό, δεν της έχουν δοθεί ακόμα.«Και οι απαντήσεις που έχω λάβει είναι από αφελείς έως εξοργιστικές», δηλώνει η ίδια. «Μπορεί οι απαντήσεις μου να μην είναι ικανοποιητικές, είμαι όμως κάθετη ότι δεν υπάρχει έλλειμμα», δηλώνει από την πλευρά της η κυρία Μαλλιώρη. Οπως εξήγησε χθες, από τα 73 κέντρα πρόληψης μόνο τα 33 είναι συνεπή και έχουν αποστείλει τα απολογιστικά στοιχεία που έχουν υποχρέωση να καταθέτουν στον ΟΚΑΝΑ κάθε εξάμηνο. Τα υπόλοιπα 40 μπορεί να έχουν να καταθέσουν τα οικονομικά τους στοιχεία από το 2010. «Εμείς όμως δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να τους στέλνουμε τα χρήματα επειδή δεν έστελναν απολογιστικά στοιχεία. Εχουμε ευθύνη στους ανθρώπους αυτούς», είπε η κυρία Μαλλιώρη.

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο της μάχης του ΟΚΑΝΑ αφορά τα παραστατικά 5 εκατ. ευρώ για σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού και του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων). Η σύμβαση 20 εκατ. ευρώ αφορούσε την κατασκευή, στελέχωση και λειτουργία μονάδων υποκατάστασης σε νοσοκομεία, αλλά και κέντρων πρόληψης. Ο ΟΚΑΝΑ είχε λάβει 10 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση και κατά την κυρία Μαλλιώρη, ενώ είχε συμφωνηθεί προφορικά με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ τροποποίησή της, εντούτοις το ΔΣ του φορέα, δεν την ενέκρινε. Τότε, μάλιστα, ζητήθηκαν παραστατικά για τα 10 εκατ. που είχαν διατεθεί ήδη. Ωστόσο, έως τώρα έχουν δοθεί παραστατικά για τα 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κατά την κυρία Μακρή, και αυτά ελέγχονται καθώς φέρονται να έχουν δοθεί για μισθούς μόνιμου προσωπικού, ενώ προορίζονταν για επιπλέον προσωπικό (συμβασιούχους). «Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο ακόμη ελέγχεται», ξεκαθάρισε η κ. Μακρή. Σημειώνεται ότι η σύμβαση καταγγέλθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ κατά του φορέα έχει κινηθεί δικαστικά η κυρία Μαλλιώρη.

Καταγγελία για απευθείας ανάθεση

Η βασική κατηγορία από την πλευρά της κ. Μακρή είναι ότι η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει εμφανίσει, παρότι ζητήθηκαν, παραστατικά δαπανών που αγγίζουντα 8,5 εκατ. ευρώ.Η κ. Μαλλιώρη, απότην άλλη, καταγγέλλει την υφυπουργό ότι παρενέβη προκειμένου να γίνει προμήθεια φαρμάκων με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό, όπως επιβάλλεται από τον νόμο.