Η μετακίνηση του Γεργκ Ασμουσεν (φωτογραφία) από την ΕΚΤ στο υφυπουργείο Εργασίας ήταν η σοσιαλδημοκρατική έκπληξη στη νέα κυβέρνηση.

Οι προσωπικοί, οικογενειακοί λόγοι που επικαλέστηκε ο ίδιος δεν έπεισαν τους σχολιαστές. Ανάλυση του Ρόιτερ πιθανολογεί ότι ο Ασμουσεν έκανε το βήμα αυτό γιατί μελλοντικά στοχεύει ψηλότερα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Χρημάτισε υφυπουργός Οικονομικών με τον Πέερ Στάινμπρουκ και στη συνέχεια με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η Μέρκελ τον συμπεριέλαβε στο στενό κύκλο συνεργατών της πριν τον στείλει στην ΕΚΤ.

Είναι μέλος του SPD αλλά για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ τεχνοκράτης.

Η ενασχόλησή του τώρα με το υπουργείο Εργασίας θα του δώσει το απαραίτητο κοινωνικό προφίλ για να διεκδικήσει αργότερα τη θέση για την οποία προορίζεται: το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ασμουσεν ανέφερε, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ αφορούσε καθαρά προσωπικούς λόγους. Προσέθεσε ότι ενώ η ΕΚΤ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, η οικογένειά του με «δύο πολύ μικρά παιδιά» ζει στο Βερολίνο.

Γυναίκα η διάδοχος του Ασμουσεν

Διάδοχος του Ασμουσεν στην ΕΚΤ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα γυναίκα, η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ). Η 49χρονη νομικός ασχολείται κυρίως με την εποπτεία τραπεζών και η τραπεζική ένωση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ευρωζώνη. «Σίγουρα αυτή είναι μια καλή σκέψη… έχει μεγάλη εμπειρία», είπε ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη Λαουτενσλέγκερ.