Το πάνω χέρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης θα έχει τελικά η Dogus Group του τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ, τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στη γειτονική χώρα, καθώς σύμφωνα με το σχήμα όπως οριστικοποιήθηκε χθες, η θυγατρική της D-Marine Investments Holding κατέχει το 33,75%, βάζοντας τα 135 από τα 400 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη σύνθεση του σχήματος, η Dogus που ήδη έχει ρίξει άγκυρα σε τέσσερις ελληνικές μαρίνες (Φλοίσβος, Ζέα, Λευκάδα, Κέρκυρα) θα ελέγχει κάθε επενδυτική ή άλλου τύπου απόφαση που θα λαμβάνεται για τον Αστέρα, κατέχοντας την καταστατική μειοψηφία στη νικήτρια κοινοπραξία.

Χθες πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε και τυπικά τη συμφωνία πώλησης του Αστέρα στην κοινοπραξία, που εκπροσωπείται από την Jermyn Street Real Estate Fund.

Κάτοικος Κωνσταντινούπολης ο 49χρονος Σαχένκ είναι πατέρας ενός παιδιού από τον γάμο του με την αμερικανίδα σύζυγό του Νταϊάνα και σήμερα φιγουράρει στην τέταρτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στην Τουρκία με προσωπική περιουσία πάνω από 3,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbes». Ο Σαχένκ κατατάσσεται στη θέση 464 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Το όνομά του είναι συνώνυμο του Κροίσου με δραστηριότητες που εκτείνονται από τον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια και το ποδόσφαιρο μέχρι τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης και τα γκουρμέ εστιατόρια. Κουμαντάρει συνολικά πάνω από 150 εταιρείες με 30.000 εργαζόμενους, με παρουσία εντός αλλά και εκτός της Τουρκίας.

Αυτοκρατορία. Η Garanti Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ, υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό «Financial Magazine Euro Money» αναδείχθηκε το 2011 η καλύτερη τράπεζα στην Τουρκία για ενδέκατη φορά. Στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, η Dogus Holding ελέγχει μία σειρά από τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, ntv sPOR, cnbc, Kral TV κ.ά.), ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue». Στην αγορά αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει 14 μάρκες και πάνω από 80 μοντέλα μεταξύ των οποίων Volkswagen, Audi, Porche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania. Στον τουρισμό ελέγχει τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη, και Maritim Hotel Grand Azur στον Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με οίκους όπως Emorio Armani, Gucci, Loro Piana.

Και η αυτοκρατορία δεν τελειώνει εδώ. Στις κατασκευές, κλάδο που έκανε ζάπλουτο τον πατέρα του και ιδρυτή της Dogus Αϊχάν Σαχένκ, έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 στο μέτρο της Σόφιας και συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου του Κιέβου. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της θυγατρικής του D.Energy έχει κατασκευάσει μεγάλα έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1 GW και αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Δεν απουσιάζει σχεδόν από κανέναν τομέα, έχοντας παρουσία ακόμη και σε πολυτελή εστιατόρια. Την τελευταία διετία απέκτησε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Nusr – Et, για το οποίο λέγεται ότι πλήρωσε 6,8 εκατ. δολάρια! Του ανήκουν επίσης τα εστιατόρια Lacivert στην ακτή του Βοσπόρου, Kiva που είναι διάσημο για τις ανατολίτικες γεύσεις του δίπλα στον ιστορικό πύργο του Γαλατά καθώς και τα καφεζαχαροπλαστεία Kahve Dunyasi.

Ο Σαχένκ έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού σε Βοστώνη και Χάρβαρντ και ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 2001 σε ηλικία 38 ετών, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Τα ποσοστά. Τέλος, όσον αφορά τα ποσοστά των λοιπών εταίρων της κοινοπραξίας που απέκτησε τον Αστέρα, οι άλλοι δύο βασικοί παίκτες είναι με 25% (100 εκατ. ευρώ) το ελεγχόμενο από το Κρατικό Επενδυτικό Οχημα του Αμπου Ντάμπι (μέσω της Hanover Investment) και, επίσης με 25%, το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Κεφάλαιο του Κουβέιτ.