Είναι αδύνατο να μπορέσει κάποιος να πει με βεβαιότητα πού αρχίζει ο Ηρακλής Πουαρό και πού τελειώνει ο Ντέιβιντ Σάτσετ και το αντίστροφο. Ο βρετανός ηθοποιός και ο θρυλικός ντετέκτιβ, καρπός της φαντασίας της Αγκαθα Κρίστι, είναι αχώριστοι. Τελειομανείς, μεθοδικοί, εμμονικοί με τη γεωμετρία και την τάξη, παλιομοδίτες, εκκεντρικοί και αξιόπιστοι.

Τώρα πλέον, όμως, υπάρχει μόνο ο Ντέιβιντ Σάτσετ. Ο Πουαρό πέθανε ύστερα από 25 χρόνια συμβίωσης, 70 επεισόδια που μεταδόθηκαν από 200 τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο και παρακολούθησαν 700 εκατ. τηλεθεατές.

«Βεβαίως και θα μου λείψει», λέει ο ηθοποιός. «Του χρωστάω τα πάντα, την καριέρα μου, τη φήμη μου, τη σιγουριά σε ένα επάγγελμα που διέπεται από ανασφάλεια. Ο Ηρακλής έγινε ο καλύτερος φίλος μου, ο αδελφός μου, μέλος της οικογένειάς μου και κομμάτι της ζωής μου».

Τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου με τον εμβληματικό βέλγο ντετέκτιβ χτυπημένο από ασθένεια και καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο ήταν πολύ δύσκολα συναισθηματικά για τον Ντέιβιντ Σάτσετ, που ξέσπασε πολλές φορές σε δάκρυα.

Στην πραγματικότητα τα γυρίσματα έγιναν στην αρχή της σεζόν για να μην του φανεί πολύ βαρύ το πικρό ποτήρι, «διαφορετικά δεν θα είχα καταφέρει να το αντέξω», λέει ο ηθοποιός. Η αποζημίωση ήταν ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σπίτι όπου έμενε η Αγκαθα Κρίστι.

Αποχαιρετισμός δύσκολος αλλά όχι λυπητερός. «Αλλωστε όταν κατακτά κάποιος το Εβερεστ δεν μπορεί να είναι δυστυχισμένος. Και αυτό που κάναμε εμείς με τα μυθιστορήματα της Κρίστι είναι ισότιμο με το ανέβει κάποιος στην πιο ψηλή κορυφή».

Ο Ντέιβιντ Σάτσετ δεν είναι ξιπασμένος. Ακριβώς το αντίθετο. «Είμαι ένας απλός ηθοποιός δευτερευόντων ρόλων. Από την αρχή ήξερα ότι δεν θα γίνω ο νέος Κάρι Γκραντ, διότι είμαι άσχημος, δεν έχω την εξωτερική του εμφάνιση. Ετσι κι έγινε», λέει.

Είχε την ευκαιρία να αφήσει το θέατρο για μια κινηματογραφική καριέρα στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του ’80, προτίμησε όμως να παραμείνει παρέα με τον Ηρακλή Πουαρό.

«Τα παιδιά μου ήταν μικρά, μου αρέσει η Βρετανία και δεν ήμουν σίγουρος ότι θα καταφέρω να προσαρμοστώ στον τρόπο ζωής μιας άλλης χώρας. Στην καλύτερη περίπτωση να είχα βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα, πιθανότατα όμως δεν θα ήμουν εξίσου ευτυχισμένος».

Γιος φημισμένου λιθουανού γυναικολόγου που μετανάστευσε στη Νότια Αφρική και μιας ηθοποιού σε μιούζικ χολ, ο Ντέιβιντ Σάτσετ προτίμησε το θέατρο από την ιατρική ως αντίδραση προς τον πατέρα του. Εβραίος, στράφηκε στον χριστιανισμό διαβάζοντας τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς Ρωμαίους.

Εδώ και 25 χρόνια κουβαλά πάντα πάνω του πέντε φύλλα χαρτιού που έγραψε όταν πήγε στην ακρόαση για να πάρει τον ρόλο με όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις ψυχολογικές ιδιαιτερότητες του Ηρακλή Πουαρό που μπορούσε κάποιος να βρει στις ιστορίες της Αγκαθα Κρίστι. Και ήταν η Βίβλος του.