Σοβαρή απειλή απώλειας στήριξης και συντριβής αντιμετωπίζει το «αεροπλανάκι» του περιβόητου μπιτκόιν, έπειτα από τα χθεσινά γεγονότα. Το διεθνές εικονικό νόμισμα, με το οποίο μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται αγοράζοντας ή πουλώντας υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να σκοτίζεται για ΦΠΑ και άλλες χρηματικές επιβαρύνσεις, έφθασε να μπει στο στόχαστρο ακόμα και του πάλαι ποτέ «γκουρού» των αγορών Αλαν Γκρίνσπαν. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), ο οποίος καταργώντας αργά και σταθερά κάθε έλεγχο και εποπτεία στις διεθνείς χρηματαγορές ενθάρρυνε τον τζόγο, την αδιαφάνεια και τις διαχειριστικές υπερβολές των τραπεζών, που εν πολλοίς προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση του 2008.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Τι είπε λοιπόν ο κύριος Γκρίνσπαν, ο οποίος κάνει όλο και πιο συχνά δηλώσεις εσχάτως, καθότι φαίνεται πως αισθάνεται καθαρμένος μετά την αυτοκριτική του για τις ευθύνες του στο σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ; Είπε ότι το μπιτκόιν είναι φούσκα! Φυσικά δεν αρκεί η προειδοποίηση για φούσκα ενός υπέργηρου και αποκαθηλωμένου στη συνείδηση της αγοράς πρώην τραπεζίτη για να δημιουργήσει διεθνή θόρυβο –έστω κι αν πρόκειται για τον «γκουρού» της φούσκας. Η δήλωση Γκρίνσπαν, όμως, συνέπεσε με αναλόγου περιεχομένου ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας. Η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί, συγκεκριμένα, για τους κινδύνους που σχετίζονται με το ψηφιακό νόμισμα εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό λειτουργεί και παράγει πραγματικό πλούτο σε ένα περιβάλλον απολύτως ανεξέλεγκτο και «αρρύθμιστο» από κάθε νομισματική Αρχή.

Ακόμα και μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, πάντως, πιθανόν να μην έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε η «υπόθεση μπιτκόιν» αν δεν εξέδιδε (επίσης χθες) η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωση απαγόρευσης της κυκλοφορίας του μπιτκόιν μέσω του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Σημειωτέον ότι η μεγάλη ζήτηση του μπιτκόιν στην Κίνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους εκτινάχθηκε η αξία του ψηφιακού νομίσματος κατά… 5.000% από την αρχή του έτους –την περασμένη εβδομάδα η συναλλακτική του αξία ξεπέρασε τα 7.000 γιουάν ή τα 1.000 δολάρια ΗΠΑ.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ. Η απαγόρευση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας επηρέασε ως κεραυνός την υψηλή πτήση του μπιτκόιν καθ’ όσον ήταν τελείως αναπάντεχη. Διότι έως χθες το Πεκίνο σαφώς ευνοούσε τις συναλλαγές με μπιτκόιν! Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής κεντρικός τραπεζίτης Γι Γκανγκ είχε δηλώσει ότι «παρότι το Πεκίνο επισήμως δεν θα αναγνωρίσει το μπιτκόιν ως μέσο συναλλαγής, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να το χρησιμοποιούν», καθώς το νόμισμα «έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που αξίζουν… μεγαλύτερης προσοχής».

Η στροφή 180 μοιρών που έκανε το Πεκίνο, θορυβημένο από το γεγονός ότι ακόμη και τίτλοι ακινήτων άλλαζαν χέρια στην Κίνα με το εικονικό νόμισμα, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει χθες η αξία του μπιτκόιν κατά 10% στην κινεζική αγορά (έπεσε από τα 7.000 στα 6.300 γιουάν) και κατά 11% στην αμερικανική (έπεσε από τα 1.063 στα 945 δολάρια). Αν οι ρευστοποιήσεις μπιτκόιν συνεχιστούν με τον ρυθμό αυτόν, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για σκάσιμο της φούσκας του ψηφιακού νομίσματος. Και ο μεταμελημένος «γκουρού» θα έχει την ικανοποίηση ότι προέβλεψε –επιτέλους! –το σκάσιμο κάποιας φούσκας.