Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια και με θεατές τους φοιτητές που περιμένουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αιχμή του δόρατος παραμένει η επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου για να μη χαθεί το εξάμηνο. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Πρωτοδικείου, που έχει κρίνει παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών προς αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σχετικά με την παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων, η κατάσταση παραμένει στο σημείο μηδέν.

Η καθεμία από τις δύο αντίδικες πλευρές χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που παρέχει ο νόμος με στόχο να κερδίσει για λογαριασμό της τις δικαστικές μάχες που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στις αίθουσες του Πρωτοδικείου στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Εκεί όπου τις τελευταίες δέκα ημέρες οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου και των διοικητικών υπαλλήλων δίνουν τακτικά ραντεβού. Το αίτημα πάντα ίδιο: να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η προχθεσινή αγωγή στρεφόταν κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο. Το υπουργείο, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, κέρδισε μεν τη μάχη, αλλά η νίκη αυτή δεν είχε πρακτικό αντίκρισμα.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Ετσι, χθες το υπουργείο προσέφυγε και πάλι στα δικαστήρια καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι υπό την ομπρέλα άλλων σωματείων –δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος –συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η τελευταία αγωγή στρέφεται κατά της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το δικόγραφο δεν κοινοποιήθηκε όπως απαιτεί ο νόμος στην εναγόμενη Ομοσπονδία, την οποία δεν αφορά η όποια «ετυμηγορία» του δικαστηρίου.

Χθες το βράδυ και αυτή η απεργία, που είχε προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, κρίθηκε παράνομη με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης, αλλά όχι και καταχρηστική. Ετσι, οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως δήλωσε και ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχαν αποφασίσει ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης να συνεχίσουν την απεργία τους με βάση την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όλες οι δικαστικές αποφάσεις έχουν σταθεί στον παράνομο χαρακτήρα των απεργιών, που έχει να κάνει με τον χρόνο και τον τρόπο κοινοποίησής τους στα αρμόδια υπουργεία αλλά και τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Ωστόσο, καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν έχει προχωρήσει στην καταχρηστικότητα των αιτημάτων των απεργών.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Οπως σημειώνεται και στο σκεπτικό μίας εκ των αποφάσεων του Πρωτοδικείου, «η επικαλούμενη σχετική παρανομία λόγω καταχρηστικότητας προϋποθέτει κατ’ αρχήν νόμιμη κηρυχθείσα απεργία, η οποία εν προκειμένω δεν υφίσταται». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εφόσον το δικαστήριο δεν απαγορεύει μελλοντικές απεργίες με τα ίδια αιτήματα, οι διοικητικοί υπάλληλοι κανονικά και με τον νόμο μπορούν να προκηρύσσουν μέσω του σωματείου ή των ομοσπονδιών τους νέες κινητοποιήσεις.

Και το υπουργείο, πάλι, διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του να προσφεύγει κάθε φορά κατά της νέας απεργίας που ενδεχομένως θα προκηρύσσεται.