«Οι άνθρωποι περπατούν σαν ζόμπι αναζητώντας τροφή. Είναι σαν ταινία..». Με αυτά τα λόγια η φοιτήτρια Ιατρικής Τζένι Τσου περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του Χαϊγιάν, ενός από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων στις Κεντρικές Φιλιππίνες καθώς προκάλεσε τεράστια κύματα που σάρωσαν χωριά κοντά στα παράλια και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές. Η κυβέρνηση λόγω του χάους που επικρατούσε δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι αργά το βράδυ τον ακριβή αριθμό θυμάτων από τους ανέμους που ξεπέρασαν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, προκαλώντας μεγάλη άνοδο στη στάθμη του νερού θυμίζοντας τσουνάμι. Οι περισσότεροι φαίνεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν σχηματίστηκαν μεγάλα κύματα τα οποία μαζί με συντρίμμια που μετέφεραν ισοπέδωσαν χιλιάδες σπίτια.

Ο σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν κατέστρεψε το 80% των σπιτιών και άλλων κτιρίων στο πέρασμά του και συνέχισε εξασθενημένος την πορεία του προς τα δυτικά με κατεύθυνση το Βιετνάμ. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη μετακινήσει περισσότερους από 880.000 κατοίκους σε ασφαλείς περιοχές, σύμφωνα με τις Αρχές.

Από την καταστροφή στις Φιλιππίνες έχουν μείνει άστεγοι περίπου 480.000 άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τις Αρχές έχουν υποστεί ζημιές άλλοι 4,5 εκατ. σε 36 επαρχίες. Αυτόπτες μάρτυρες και οργανισμοί βοήθειας από την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, Τακλομπάν, η οποία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τα στοιχεία της φύσης, περιγράφουν σκηνές χάους καθώς εκατοντάδες πτώματα μαζεύονταν στους δρόμους ή κάτω από διαλυμένα σπίτια. Η Τακλομπάν έχει περίπου 220.000 κατοίκους και βρίσκεται 580 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Μανίλα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν καταγραφεί σε απόσταση έως ενός χιλιομέτρου από τις ακτές.

«Μπορεί κανείς να δει την έκταση της καταστροφής από ένα ελικόπτερο. Από την ακτή και για ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα δεν έχει μείνει κανένα κτίριο όρθιο. Ηταν σαν τσουνάμι. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Είναι τρομερό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόχας ο οποίος βρέθηκε στην Τακλομπάν μετά την καταστροφή.

ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ. Η καταστροφή έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους να προχωρούν σε λεηλασίες, αναζητώντας οτιδήποτε χρήσιμο καθώς οι Αρχές και οι οργανισμοί παροχής βοήθειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο έργο τους εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι τα ΑΤΜ των τραπεζών είχαν παραβιαστεί και συμμορίες ορμούσαν σε φορτηγά με τρόφιμα, νερό και σκηνές.

Ο Πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στην περιοχή 300 στρατιώτες για να αποκαταστήσουν την τάξη ενώ εξετάζει την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι διεθνείς οργανισμοί που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για παροχή βοήθειας (τρόφιμα, νερό, φάρμακα κ.λπ.) αντιμετωπίζουν κι αυτοί προβλήματα επειδή έχουν παράσχει μεγάλο μέρος των πόρων τους στα θύματα του σεισμού των 7,2 ρίχτερ που έπληξε τον περασμένο μήνα την επαρχία Μποχόλ αλλά και στους εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις με μουσουλμάνους αντάρτες στην επαρχία Ζαμποάνγκα.

Η καταστροφή όμως δεν σταματά στην Τακλομπάν. Οι Αρχές μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν καταφέρει να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με την πόλη Γκουιουάν που αριθμεί 40.000 κατοίκους και πρώτη δέχτηκε το πλήγμα του τυφώνα. Επίσης η Μπάκο με 35.000 πληθυσμό βρίσκεται κατά 80% κάτω από νερό σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Φοβάμαι ότι ο ένας θα σκοτώνει τον άλλον από την πείνα»

«Μερικοί άνθρωποι χάνουν τα μυαλά τους από την πείνα ή από την απώλεια των οικογενειών τους… Φοβάμαι ότι μέσα σε μια εβδομάδα ο ένας θα σκοτώνει τον άλλον από την πείνα», ανέφερε στο πρακτορείο AFP ο 36χρονος δάσκαλος Αντριου Πομέντα, προειδοποιώντας για την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι επιζώντες.

«Πώς μπορεί να νικήσει κανείς αυτόν τον τυφώνα; Είναι ο ισχυρότερος πάνω στη Γη. Κάναμε οτιδήποτε μπορούσαμε, είχαμε προετοιμαστεί πολύ. Είναι ένα μάθημα για εμάς», απάντησε ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων Βολτέρ Γκαζμίν στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

Αριθμοί

20οι σφοδρές καταιγίδες και οι τυφώνες που πλήττουν κάθε χρόνο τις Φιλιππίνες από τον Ιούνιο έωςτον Οκτώβριο

32οι τυφώνες και οι κυκλώνες ισχύος ανάλογης με την ισχύ του τυφώνα Χαϊγιάν που καταγράφηκαν στον κόσμο από το 1924 έως το 2007

3εκατομμύρια ευρώ το ποσό που ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακούφιση των εκατομμυρίων πληγέντων

40 %από τους τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν είναι παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF