Πέρυσι ήταν η μέθη της εκλογικής ανόδου και η αίσθηση ότι τα πάντα είναι δυνατά. Η εκτίμηση ήταν πως η τρικομματική δεν θα άντεχε το Μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα που θα το συνόδευαν. Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν αν το κόμμα του θα κατάφερνε να ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» της εποχής του 4%, να επιδείξει ωριμότητα και ρεαλισμό και εντέλει να πείσει ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σε «οικογενειακό» κύκλο και πίσω από κλειστές πόρτες σχεδίασαν τα βήματα και τη στροφή στον ρεαλισμό: επίσκεψη στον Σόιμπλε, τετ α τετ στο ΔΝΤ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαχωρισμός σε «καλούς καραμανλικούς» και «καλούς ανδρεοπαπανδρεϊκούς», προσπάθειες για άνοιγμα διαύλων με το εκδοτικό κατεστημένο, ανοίγματα σε ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και «νοικοκυραίους», κοινή πορεία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Φέτος το κλίμα είναι διαφορετικό. Η κυβέρνηση τελικά δεν έπεσε ούτε στο Μεσοπρόθεσμο του περυσινού Νοεμβρίου. Ούτε τον σκληρό χειμώνα με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη. Ούτε τον Μάρτιο με τα νέα μέτρα. Ούτε τον Ιούνιο που «δεν θα έβγαιναν τα έσοδα». Ολα τα ορόσημα που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν του βγήκαν. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, το κόμμα δοκιμάστηκε από ένα Συνέδριο που μέτρησε τις αντοχές κάθε πλευράς και όχι μόνο δεν δυνάμωσε την πλειοψηφία, αλλά αύξησε τη σφαίρα επιρροής του Παναγιώτη Λαφαζάνη που μιλάει για μονομερή διαγραφή του χρέους. Και το ραντάρ των δημοσκοπήσεων έχει κολλήσει στην περυσινή εικόνα…

«Τα έκανε όλα για να καταλήξει σε αυτό που σταθερά λέγαμε από την πρώτη στιγμή», λέει με ύφος δικαίωσης στέλεχος της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοεί; Αυτό που κομψά παραδέχονται και πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου: «Οπως φαίνεται δεν μπορεί να διαμορφωθούν από τα πάνω οι προϋποθέσεις για ανατροπή και αλλαγή. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο, ευρύχωρο και χωρίς στεγανά απευθείας στη βάση. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε τώρα».

Το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αν θα καταφέρει να «συγκολλήσει» τις κοινωνικές δυνάμεις που θα δημιουργήσουν το κλίμα ανατροπής της κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του χρόνου. «Αν φτάσουμε στην ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση θα πάρει κάποιους έξτρα πόντους», είναι η εκτίμηση κορυφαίου κοινοβουλευτικού στελέχους του κόμματος.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου φοβούνται μια επιτάχυνση των εξελίξεων από τη γερμανική πλευρά, η οποία θα άλλαζε δραστικά τα δεδομένα και θα αποδυνάμωνε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Το νέο σκηνικό και η διαμόρφωση της στρατηγικής για το επόμενο εννεάμηνο (δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές) που απασχόλησαν τη Γραμματεία της περασμένης Τετάρτης, θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο και όλο το επόμενο διάστημα.

Η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής φαίνεται πως «συγκολλά» και τα κομμάτια στο εσωτερικό του κόμματος, όπου κατά γενική ομολογία, παρά τα μαχαίρια που βγήκαν στο Συνέδριο, πλέον επικρατεί ειρηνικό κλίμα.

Υπέρ της «επιστροφής στην κοινωνία» τάσσονται κορυφαία στελέχη της ηγετικής ομάδας όπως ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Ανδρέας Καρίτζης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης και, φυσικά, σύσσωμο το «30%» του κόμματος, δηλαδή η Αριστερή Πλατφόρμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνη Νταβανέλλου. Υπέρ και η νεοσύσταση Σοσιαλιστική Τάση των Αλ. Μητρόπουλου και Π. Κουρουμπλή.

Αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο έμπειρος περί τα συνδικαλιστικά Γιώργος Γαβρίλης, έχουν την εκτίμηση ότι η αποστροφή των πολιτών για τον κομματικό συνδικαλισμό αγγίζει πλέον και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου δεν θα μπορεί να «επαναπαυτεί» στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται πυρετωδώς στον χώρο της Παιδείας, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εισήγηση αυτή βρήκε ευήκοα ώτα στους κορυφαίους του κόμματος και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των «τοπικών επιτροπών» σε πλατείες και γειτονιές.

Οπως εξηγεί στέλεχος με γνώση του παρασκηνίου, οι επιτροπές αυτές δεν θα λειτουργήσουν όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και οι τοπικές οργανώσεις, αλλά σε πιο «χαλαρό στυλ». Δηλαδή δεν θα πηγαίνουν πολιτικά στελέχη τα οποία θα απαντούν σε ερωτήσεις, αλλά ελεύθερες συζητήσεις σε ισότιμη βάση. «Μας ενδιαφέρει να ενδυναμωθεί το κίνημα και να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ανατροπής του μέσω των ίδιων των πολιτών και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τις άγριες πολιτικές των Μνημονίων» τονίζει το ίδιο στέλεχος, σημειώνοντας πως «ο κόσμος κυριολεκτικά βράζει εξαιτίας κυρίως της υπερφορολόγησης που παραδέχονται ακόμα και πολιτικοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη».

Σήμερα η πρεμιέρα

Το γενικό σάλπισμα για την (επι)στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες και στις γειτονιές αναμένεται να δοθεί σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, και ακόμα πιο ηχηρά στη ΔΕΘ σε δύο εβδομάδες. Το σύνθημα που θα κυριαρχήσει θα είναι «να τους διώξουμε ενώ το αίτημα των εκλογών μένει πάνταστο τραπέζι»