Δίσκο βγάζει το μουσείο του Λούβρου, όχι με μουσικές επιτυχίες, αλλά για να μαζέψει χρήματα ώστε να μπορέσει να «φρεσκάρει» ένα από τα εμβληματικότερα εκθέματά του, τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Από τα 23 σκαλιά πάνω στα οποία στέκει και κοιτάζει τους δέκα εκατομμύρια επισκέπτες που περνούν κάθε χρόνο από το γαλλικό μουσείο, θα αναγκαστεί να κατέβει το εντυπωσιακό γλυπτό που αποτελούσε αφιέρωμα των Ροδίων όταν το 191 π.Χ., συμμαχώντας με την Πέργαμο, νίκησαν τον Αντίοχο Γ΄ της Συρίας σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης. Και από την Τρίτη θα βρίσκεται πλέον στα χέρια των ειδικών ώστε να αλλάξει χρώμα –και από το καφέ που έχει αποκτήσει λόγω των ρύπων και της σκόνης –να γίνει και πάλι λευκό.

Οι εργασίες συντήρησης ήταν προγραμματισμένες ήδη από την αρχή της χρονιάς, αλλά το κόστος είχε υπολογιστεί στα τρία εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε εξασφαλιστεί από χορηγίες, καθώς έχει υποστεί δραστικές περικοπές η κρατική επιχορήγηση. Τελικώς όμως αποδείχθηκε ότι απαιτείται ένα εκατομμύριο ακόμη κι έτσι την ημέρα που η Νίκη θα μεταφερθεί σε διπλανό χώρο από αυτόν που εκτίθεται ώστε να συντηρηθεί, θα ξεκινήσει και καμπάνια για τη συγκέντρωση του επιπλέον ποσού υπό τον τίτλο «Ολοι μαικήνες» μέσω των ιστοσελίδων tousmescenes.fr και louvresamothrace.fr.

Τη φροντίδα των ειδικών δεν θα δεχτεί όμως μόνο το διάσημο άγαλμα –το οποίο βρέθηκε στο Ιερό των Καβείρων στη Σαμοθράκη το 1884 και ξενιτεύτηκε στο Παρίσι με ένα οθωμανικό φιρμάνι -, αλλά και η νηόμορφη βάση του που αποτελείται από 23 μέρη θα διαλυθεί κομμάτι κομμάτι, ενώ θα συντηρηθεί και η σκάλα πάνω στην οποία στέκει η περήφανη Νίκη.

Η επιστροφή του διάσημου γλυπτού που σώζει μόνο το ένα φτερό του –το δεύτερο διαλύθηκε όταν η Νίκη έπεσε σε σεισμό του 6ου αι. μ.Χ. –εκτιμάται ότι θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ η επίσημη παρουσίαση προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2015 ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στη σκάλα.

ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Εν τω μεταξύ, έκτακτη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών στην αρχαία Αμφίπολη Σερρών ύψους 40.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο της ανασκαφής στον λόφο Καστά. Ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για την πορεία της ανασκαφής και δεσμεύτηκε για νέα χρηματοδότηση, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες στα υπόλοιπα 95 από τα συνολικά 500 μέτρα του περιστοιχίσματος του τύμβου. Σχολιάζοντας, πάντως, την παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ποιος βρίσκεται θαμμένος στον εντυπωσιακού μεγέθους τύμβο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σύστησε σοβαρότητα. «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι επιστήμονες, που θα πρέπει να τους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να επιδεικνύουμε όλοι υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση. Οι βιαστικές κινήσεις και οι επιπολαιότητες κάνουν κακό», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε επίσης και άλλες θέσεις όπου εκτελείται ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αμφίπολης και τόνισε πως το υπουργείο θα φροντίσει ναπροχωρήσουν οι ανασκαφές σε όλη τη χώρα.