«Ουδέν μεμπτόν. Μια εξυπηρέτηση με το ιδιωτικό του τζετ για να μην ταλαιπωρηθώ στις μετακινήσεις μου προς την Κεφαλονιά μού προσέφερε ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης».

Με αυτά τα λόγια σχολιάζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Στέλιος Σταυρίδης, μέχρι χθες πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), την αιτία για την αποπομπή του από την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι δέχθηκε να μετακινηθεί με το ιδιωτικό τζετ του Δ. Μελισσανίδη, με τον οποίο πριν από λίγες ώρες είχε δώσει τα χέρια για την πώληση του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta.

Το ντιλ. Η αντίστροφη μέτρηση της απομάκρυνσης Σταυρίδη ξεκινά την περασμένη Δευτέρα 12 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ ο ΟΠΑΠ άλλαξε χέρια και το 33% των μετοχών του πέρασε αντί 652 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Emma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη, Σμετς), έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση με το Ταμείο που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον διαγωνισμό. Τη σύμβαση πώλησης υπογράφουν ο Στέλιος Σταυρίδης με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Παραθέριζα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Κεφαλονιά, και ήρθα για μία ημέρα στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψω την πώληση. Δυστυχώς η μόνη διαθέσιμη πτήση που βρήκα για την επιστροφή μου στην Κεφαλονιά ήταν την επομένη τα ξημερώματα, στις 5.20 το πρωί της Τρίτης. Το ανέφερα στον κ. Μελισσανίδη, ο οποίος προσφέρθηκε να με εξυπηρετήσει προκειμένου να μην ταλαιπωρηθώ. Επειδή επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Γαλλία, μου πρότεινε να με πάρει μαζί του και να με αφήσει στην Κεφαλονιά όπου το αεροσκάφος του θα έκανε και ανεφοδιασμό. Ετσι τη Δευτέρα το μεσημέρι υπογράψαμε τη σύμβαση και στις 4 το απόγευμα ήμουν σπίτι μου. Γλίτωσα μία ημέρα», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ερωτηθείς αν σκέφτηκε ότι με την κίνηση που έκανε θα εξέθετε την κυβέρνηση, ο κ. Σταυρίδης απαντά αρνητικά. «Τι το κακό έκανα; Δεν βλέπω κάτι το μεμπτό σε αυτό. Μια εξυπηρέτηση μου έγινε, τίποτα περισσότερο. Εάν εγώ κατεβαίνω από την Κηφισιά προς την Αθήνα και έχω ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο και σας πω, «μπείτε μέσα να σας αφήσω στο Ψυχικό», σημαίνει ότι έχουμε προνομιακές σχέσεις;», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου.

Ετσι, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας το ιδιωτικό τζετ του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη προσγειώθηκε στη Κεφαλονιά, όπου η άφιξη Σταυρίδη έγινε αμέσως αντιληπτή. Ακολούθησε δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο (Τρίτη 13 Αυγούστου) μαζί με φωτογραφίες τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε ο ίδιος ο κ. Σταυρίδης στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις διακοπές του στη Κεφαλονιά, ενώ χθες η είδηση αναδημοσιεύθηκε στον κυριακάτικο Τύπο («Πρώτο Θέμα») προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης.

Η θητεία του

Εξι μήνες διήρκεσε η θητεία του 66χρονου κ. Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Σταυρίδης είχε αναλάβει με τη φήμη του ανθρώπου της αγοράς και με παρελθόν στις ιδιωτικοποιήσεις. Με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής είχε διαχειριστεί την αποκρατικοποίησή της (1991 – 1992), ενώ είχε περάσει από την ΕΥΔΑΠ. Εχει θητεύσει σε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, (Lavipharm, Ελληνικά Πετρέλαια) και είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Ideales (Piscines Ideales κ.ά.). Συχνά πάντως στο παρελθόν, κυβέρνηση και δανειστές είχαν καταλογίσει στον κ. Σταυρίδη καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.