Εξαγριωμένοι και ανήσυχοι για την εξέλιξη του προβλήματος καθώς και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό, παραμένουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης μετά και το νέο μπλακ άουτ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της ΔΕΗ για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος της ηλεκτροδότησης.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αποκατάστασης της βλάβης που προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία θα αποτελέσει και την οριστική λύση τόσο για την ασφάλεια όσο και για το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών.

Ο σχετικός διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε (ο προηγούμενος είχε κηρυχθεί άγονος) στις 30 Ιουλίου και αφορά τη διασύνδεση τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων (Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου) με υποβρύχια καλώδια 150 κιλοβόλτ.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπήρξε η ενημέρωση ότι εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες ισχύος 8,5 MW, με τις οποίες θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη, το ρεύμα θα φτάνει στα σπίτια και τις επιχειρήσεις εκ περιτροπής.

Στο νησί βρέθηκαν με εντολή του Πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Συστήματος έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτηση στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα προκειμένου η διαθέσιμη ενέργεια να τροφοδοτεί το μέγιστο πλήθος καταναλωτών.

Ο δήμαρχος του νησιού πάντως Νίκος Ζώρζος -που ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου- δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι δεν τον καλύπτουν πλέον οι διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους της ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε, τον είχαν ενημερώσει πως σύντομα θα αρχίσει σταδιακά η παροχή ρεύματος.

Το χρονοδιάγραμμα διακοπών της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, από το απόγευμα και σταδιακά μέχρι τις βραδινές ώρες, θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά γεννήτριες ισχύος 2, 2.5 και 3 MW, με αποτέλεσμα το παραγωγικό δυναμικό να φθάσει στα 33,5 MW. Το μέγεθος αυτό καλύπτει τις ανάγκες δεδομένου ότι η αιχμή της ζήτησης εκτιμάται στα 31 MW.

Το Σάββατο αναμένεται να φθάσουν επιπλέον γεννήτριες ισχύος 6 MW από τη Ρόδο οι οποίες θα εγκατασταθούν επίσης στον σταθμό παραγωγής της Σαντορίνης για εφεδρική ισχύ.

Το πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε για σήμερα ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από αυτή την ώρα έχει ως εξής:

15:00-17:00: Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Εμπορείο, Όρμος Αθηνιού, Αγ. Παρασκευή, Καμάρι.

17:00-19:00: Οία, Θηρασιά, Φηρά

19:00-21:00: Βουρβούλος, Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι, Επισκοπή Γωνιάς, Έξω Γωνιά, Περίσσα.

21:00-23:00: Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Εμπορείο, Όρμος Αθηνιού, Καρτεράδος, Μεσσαριά, Πύργος, Ραντάρ.

23:00-01:00:Οία, Θηρασιά, Αγ. Παρασκευή, Καμάρι.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επαναλαμβάνει ότι δίνεται προτεραιότητα σε κοινωφελούς χαρακτήρα υποδομές και δραστηριότητες (κέντρο υγείας, αφαλάτωση, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ) καθώς και ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως ενδεικτικό και ανάλογα με τη βελτίωση των συνθηκών και τις προσθήκες νέων μονάδων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαμορφώνονται αντιστοίχως και οι χρόνοι των διακοπών.

Η σύσκεψη και οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη και Μιχελάκη

Οι δύο υπουργοί προήδρευσαν, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη την Παρασκευή, με αντικείμενο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Παρών στη σύσκεψη, με τις τοπικές αρχές και τους φορείς του νησιού ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε ο ΕΟΤ να διαμορφώσει άμεσα καμπάνια προβολής τής Σαντορίνης στα social media και να σχεδιάσει την αναβαθμισμένη παρουσία του νησιού στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου (WTM) τον προσεχή Νοέμβριο.

***Ο Γιάννης Μιχελάκης μίλησε για ένα «πρωτοφανές ατύχημα, μια μεγάλη καταστροφή». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ατύχημα το οποίο συνέβη ήταν πρωτοφανές και όπως μου είπαν οι τεχνικοί της ΔΕΗ, όμοιο του δεν έχει υπάρξει στην χώρα. Η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη καθώς ήταν ουσιαστικά μία βλάβη στην «καρδιά» του εργοστασίου το οποίο και τέθηκε για λίγες ώρες εκτός λειτουργίας.

»Μετά τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, τις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ και την σημαντική συνεισφορά όλων των φορέων του νησιού, το αργότερο μέχρι αύριο, όπως διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί πλήρως. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η ηλεκτροδότηση κάλυπτε το 75% νησιού.

Για ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά από ατύχημα, ο Γιάννης Μιχελάκης είπε: «Οπως είπα και προηγουμένως η αντίδραση της ΔΕΗ αλλά και της κυβέρνησης άμεση. Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε επιχείρηση μεταφοράς ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στην οποία μετείχαν δύο πλοία. Ένα αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού το οποίο αναχώρησε από τον Πειραιά, και ένα δεύτερο απέπλευσε από την Ρόδο, το οποίο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν έξω από την Αστυπάλαια καθυστέρησε η άφιξη του στην Σαντορίνη.

»Θα πρέπει να τονιστεί ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ εκτός από τους εργαζόμενους στην εταιρεία σημαντική ήταν η συνεισφορά της πυροσβεστικής αλλά και των δυνάμεων πυρόσβεσης της πολιτικής αεροπορίας από το αεροδρόμιο τη Σαντορίνης, οι οποίοι και σταμάτησαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς που απειλούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Και κατέληξε: »Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι για την διαχείριση αυτού του σοβαρού προβλήματος, με την βοήθεια της κρατικής μηχανής, όλοι φορείς του νησιού λειτούργησαν σαν μια ομάδα. Ηρθαμε σήμερα στο νησί για να τονίσουμε την ευαισθησία όλων μας απέναντι στους πρωταγωνιστές της ανάκαμψης που είναι ο τουρισμός και τα νησιά μας και οι απίστευτες ομορφιές τους, όπως της Σαντορίνης. Και η παρουσία μας έχει να κάνει και με την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων που δεν πρέπει να επαναληφθούν όχι μονό στην Σαντορίνη αλλά και σε άλλα νησιά».

***Η Ολγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της, στις δηλώσεις της αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του νησιού και επισήμανε τη σοβαρότητα που επέδειξαν οι τοπικές Αρχές αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής.

Επανέλαβε ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελούν «μέσο για προβολή και επικοινωνία», τονίζοντας, ότι οι πολίτες αξιώνουν από τους πολιτικούς ουσιαστική δουλειά και όχι ασκήσεις επικοινωνίας».

Ειδικότερα, στη δήλωσή της η υπουργός Τουρισμού ανέφερε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τους φορείς της Σαντορίνης, σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα θέματα που προέκυψαν από τη διακοπή ρεύματος μετά τη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

»Ολο το προηγούμενο διάστημα κάναμε από την πλευρά μας, εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που μας αναλογούν, για να ελαχιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της διακοπής ρεύματος στην τουριστική κίνηση του νησιού.

»Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, ήθελε προσεκτικούς χειρισμούς και σοβαρότητα. Οι επαγγελματίες του νησιού στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ο δήμαρχος και οι τοπικές αρχές επέδειξαν αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και ψυχραιμία. Συνοψίζοντας τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό θα ήθελα να επισημάνω:

– Οι επισκέπτες του νησιού ενημερώνονταν διαρκώς για τις εξελίξεις και αυτό ήταν σημαντικό ώστε να μην δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας.

– Οι αποχωρήσεις τουριστών ήταν ελάχιστες και οι ακυρώσεις μεμονωμένες.

– Το αεροδρόμιο λειτούργησε κανονικά χωρίς καμία ακύρωση πτήσεων.

– Εμφανίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν πολλά μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα στα ξενοδοχεία του νησιού, τα οποία σταδιακά περιορίζονται.

– Η δημοσιότητα στα ξένα μέσα κινήθηκε σε ανεκτά επίπεδα και θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τουριστικούς δημοσιογράφους του εξωτερικού.

– Τέλος, αποφασίστηκε ο ΕΟΤ να διαμορφώσει άμεσα καμπάνια προβολής της Σαντορίνης στα social media, και να σχεδιάσει την αναβαθμισμένη παρουσία του νησιού στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου(WTM) τον προσεχή Νοέμβριο.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η εικόνα που είχαμε και επιβεβαιώσαμε σήμερα με την παρουσία μας στο νησί. Θέλω να πιστεύω ότι τα δύσκολα πέρασαν. Επαναλαμβάνω ότι οι κρίσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι το κατάλληλο μέσο για προβολή και επικοινωνία. Ιδίως όταν οι κρίσεις αυτές αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Οι πολίτες αξιώνουν από τους πολιτικούς ουσιαστική δουλειά και όχι ασκήσεις επικοινωνίας».

Η Ολγα Κεφαλογιάννη κατέληξε: «Οι κρίσεις, μικρές ή μεγάλες, μας κάνουν σοφότερους αν έχουμε την ωριμότητα και τη ψυχραιμία να τις χειριστούμε και να τις διαβάσουμε προσεκτικά. Η περιπέτεια της Σαντορίνης μπορεί και πρέπει να μας βοηθήσει για να εξάγουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις των επαγγελματιών του κλάδου».

Διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Μετά την επαναπροκήρυξη του έργου για τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Πάρο, η«διασύνδεση των νησιών θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δυνατότητα μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά και μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής». Το κόστος αυτό καλύπτεται από τους καταναλωτές όλης της χώρας μέσω της χρέωσης για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Στη δήλωσή του, ύστερα από συνεχή όπως επισημαίνεται συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε την τουριστική καρδιά της Ελλάδας. Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.

»Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας. Η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων».

Για τον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ηδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος. Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης. Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση».