Η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάπτει την υγεία μας με απρόσμενους τρόπους, σύμφωνα με μία νέα έκθεση, στην οποία αναλύθηκαν οι συνέπειες των καυσώνων που έπληξαν τη Νέα Υόρκη την περίοδο 2000-2011.

Αν και έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως όσοι ζουν μόνοι ή σε μεγάλα κτήρια στις πόλεις είναι πιο ευάλωτοι στον καύσωνα, η νέα ανάλυση έδειξε ότι το αληθινό πρόβλημα δεν είναι κατ’ ανάγκην το που μένει κάποιος, αλλά το ότι η θερμοπληξία (ή υπερθερμία) μπορεί να κοστίσει τη ζωή δίχως να προκαλέσει εμφανή συμπτώματα.

Οι ειδικοί από το υπουργείο Υγείας & Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, που συνέταξαν την έκθεση, ανακάλυψαν ότι σε αντίθεση με τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης που πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα δεν ήταν πιθανότερο να ζουν σε ουρανοξύστες ή μόνοι τους.

«Η θερμοπληξία μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι η διακοπή της εφίδρωσης στα τελικά στάδιά της», έγραψαν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Morbidity and Mortality Weekly Report» (MMWR) την οποία εκδίδουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Η ανάλυση έδειξε ότι κατά μέσον όρο 447 άνθρωποι μεταφέρθηκαν κάθε μία από τις χρονιές που μελετήθηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων της πόλης με πρόβλημα λόγω ζέστης και πήραν εξιτήριο, άλλοι 152 χρειάσθηκαν εισαγωγή και νοσηλεία, και άλλοι 13 πέθαναν.

Οι περισσότεροι απ’ όσους εκδήλωσαν θερμοπληξία βρίσκονταν σπίτι όταν αρρώστησαν και κανείς δεν είχε αναμμένο κλιματιστικό. Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των σπιτιών τους ήταν έως 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες απ’ ό,τι οι εξωτερικές, που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 35-38 βαθμούς Κελσίου όταν έχει καύσωνα στη Νέα Υόρκη.

Η θερμοπληξία εκδηλώνεται όταν το σώμα ενός ανθρώπου απορροφά περισσότερη θερμότητα απ’ όση αποβάλλει, με συνέπεια να αυξάνεται επικίνδυνα η εσωτερική θερμοκρασία του.

Ένα από τα συμπτώματά της είναι το στεγνό δέρμα, που οφείλεται στο ότι το σώμα δεν παράγει πια ιδρώτα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία.

Σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, περίπου 650 πολίτες πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία, αλλά οι συντάκτες της νέας έκθεσης προειδοποιούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των καλοκαιρινών θερμοκρασιών λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Η ανάλυση έδειξε ακόμη ότι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας όντως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας και θανάτου από αυτήν, αλλά εντόπισε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα κινδύνου: το σωματικό βάρος. Μεταξύ των Νεοϋορκέζων που πέθαναν από θερμοπληξία, το 48% ήταν παχύσαρκοι και το 29% υπέρβαροι.