Μεγάλη περιβαλλοντική κρίση χαρακτηρίζουν ειδικοί την διαρροή εκατοντάδων τόνων μολυσμένου από ραδιενέργεια νερού –πάνω από 300 εκατομμύρια τόνοι καθημερινά –από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα υπόγεια ύδατα που περνούν κάτω από το εργοστάσιο λόγω της μεγάλης ροής υπερέβησαν ένα υπόγειο φράγμα που είχε κατασκευαστεί και έτσι πέφτουν στον ωκεανό περιέχοντας στρόντιο, καίσιο και τρίτιο. Παρά τον συναγερμό των αρμόδιων Αρχών τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι της εταιρείας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχυρίζονται ότι ακόμα η διαρροή αυτή δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία επειδή το επίπεδο των στοιχείων που προκαλούν τη μόλυνση δεν είναι ακόμα υψηλό στον ωκεανό, στην περιοχή έξω από το τεχνητό λιμάνι.

Ομως στην Ιαπωνία εντείνεται η ανησυχία για την ανικανότητα της εταιρείας Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) να σταματήσει τη διαρροή των μολυσμένων υδάτων, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου. Επίσης η εταιρεία δεν έχει ακόμα εντοπίσει ακριβώς την πηγή της μόλυνσης. «Η TEPCO δεν φαίνεται να διαθέτει επαρκή αίσθηση επείγοντος για αυτή την κρίση», δήλωσε ο Σίντζι Κίντο, αξιωματούχος της επιτροπής που επιβλέπει τις εργασίες καθαρισμού του εργοστασίου τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2011 όταν από τον μεγάλο σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε καταστράφηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά από εκείνην του Τσερνόμπιλ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Χθες ο Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, δείχνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης, υποσχέθηκε ότι οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για να ανασχεθεί η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα θα ενταθούν. Εδωσε μάλιστα εντολή στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατόν το «επείγον» αυτό πρόβλημα και να διασφαλίσει ότι η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον σταθμό, η TEPCO, θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού, που αναμένεται να διαρκέσουν έως και 40 χρόνια και να κοστίσουν περίπου 11 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η εταιρεία θα αρχίσει να αντλεί νερό από το έδαφος για να περιοριστεί η διαρροή του στη θάλασσα και έχει στόχο να απομακρύνει 300 τόνους την ημέρα ως τον Δεκέμβριο, αλλά αναμένει να αντλεί από τον υδροφόρο ορίζοντα 60 τόνους λιγότερους. Ομως ακόμα και εάν αντλούσε 300 τόνους μολυσμένου νερού καθημερινά, αυτό δεν θα έλυνε πλήρως το πρόβλημα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΚΑΜΙΚΑΖΙ. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και για τα μέλη των συνεργείων που συμμετείχαν αυτά τα δύο χρόνια στην επιχείρηση καθαρισμού. Από τους 20.000 εργαζομένους στα συνεργεία αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 10%, δηλαδή 2.000, έχουν εκτεθεί σε υπερβολική ραδιενέργεια με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς. Η ανακοίνωση αυτή της TEPCO δεκαπλασιάζει τους προηγούμενους υπολογισμούς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά παρ’ όλα αυτά ειδικοί και γιατροί θεωρούν ότι και πάλι πρόκειται για συντηρητικές εκτιμήσεις.