Δύο ώρες πριν αναχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς από την Αθήνα ειδοποιήθηκε το γραφείο Πρωθυπουργού διά της διπλωματικής οδού ότι την Πέμπτη το μεσημέρι –ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ –καλείται σε γεύμα από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Το «lunch» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προηγείται της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η προσθήκη στο πρόγραμμα –κυριολεκτικά, με όρους πρωτοκόλλου, την τελευταία στιγμή –αποτελεί ένδειξη ότι το momentum της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ είναι πολύ δυνατό πριν καν ο Πρωθυπουργός πατήσει το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος.

Και δεν είναι η μοναδική ένδειξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί την Πέμπτη τον έλληνα Πρωθυπουργό περιστοιχιζόμενος από κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής. Ετσι, στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο θα είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου αλλά και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις, καθώς και η σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου για τα οικονομικά Καρολάιν Ατκινσον. Η σύνθεση αποτυπώνει το εύρος της ατζέντας: οικονομία, θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, γεωπολιτική και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Σαμαράς πέρασε τον Ατλαντικό με κυβερνητικό αεροσκάφος τη Δευτέρα το βράδυ, περιστοιχιζόμενος από στενή ομάδα συνεργατών. Μαζί του στο αεροπλάνο οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιώργος Μουρούτης, Σταύρος Παπασταύρου και Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και με σημαντική δικηγορική επαγγελματική εμπειρία στην Ουάσιγκτον, ο Παπασταύρου έχει πολύ καλή γνώση προσώπων και πραγμάτων στις ΗΠΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες έφθασαν στο έρημο Hay Adams όπου και κατέλυσαν. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που έχει τη θέση του στην πολιτική μυθολογία της Ουάσιγκτον και βρίσκεται δύο βήματα από τον Λευκό Οίκο.

Τι σημαίνει η συνάντηση με τον Τζον Κέρι και τι αναμένει η ελληνική πλευρά από αυτήν; Αρχίζοντας από το δεύτερο, το επιτελείο Σαμαρά εκτιμά ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα δώσει έμφαση, κυρίως, στα γεωστρατηγικά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που αλλάζει πολύ γρήγορα, κρίνοντας από τις εξελίξεις σε Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία, ενώ σημαντική είναι και η ενεργειακή διάσταση. Την ίδια ώρα πολλαπλές είναι οι ενδείξεις για αναθέρμανση –έστω και για πολλοστή φορά –του Κυπριακού. Δεν είναι τυχαίο το τηλεφώνημα Σαμαρά – Αναστασιάδη, πριν ο έλληνας Πρωθυπουργός αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη σημασία της συνάντησης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είναι σαφές ότι πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης αλλά και ότι η αμερικανική πλευρά ανταποκρίνεται στην αντίληψη του Μαξίμου ότι η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν αποτελεί επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό. Αντιθέτως, συνιστά προσωπική πρωθυπουργική επίσκεψη και αποτελεί κίνηση ηγετικού χαρακτήρα από τον Σαμαρά. Το τετ α τετ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δώσει σαφώς στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να δουν, σε μια συνάντηση με προσωπικό χρώμα, πώς σκέφτεται για τα διπλωματικά θέματα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών. Αντίστοιχο είναι το πνεύμα και στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Πάντως, ο Σαμαράς, πέρα από τα τετ α τετ, όπως αυτά με τον Ομπάμα και τον Κέρι την Πέμπτη, θα εκτεθεί σε ποικίλα ακροατήρια που εκφράζουν διαφορετικές «φυλές» της αμερικανικής ελίτ. Θα επισκεφθεί, παραδείγματος χάριν, τα δημοσιογραφικά επιτελεία της «Ουάσιγκτον Ποστ» και των «Νιου Γιορκ Τάιμς» που αποτελούν βαρόμετρα για το πώς βλέπουν τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ την Ελλάδα. Θα μεταβεί στη «δεξαμενή σκέψης» CSIS για να μιλήσει σε ομάδα με μεγάλα ονόματα, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέιμς Τζόουνς και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης. Τέλος, θα «πεταχτεί» σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει κλειστή συνάντηση με κορυφαία στελέχη επενδυτικών ομίλων –μεταξύ αυτών και ο γνωστός ιέραξ των hedge funds Τζον Πόλσον και ο άλλοτε ιέραξ της περιόδου Μπους Τζον Μπόλτον –για να γυρίσει πάλι το βράδυ στην Ουάσιγκτον.