Για «ραγδαία περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση» κάνει λόγο η ένατη ετήσια έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς με θέμα : «Δεσμεύσεις για εφαρμογή –Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση εστιάζει κυρίως: στην «διάλυση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών» χωρίς λογική και οικονομικό αντίκρυσμα, όπως αναφέρεται, για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην υποβάθμιση του Πράσινου Ταμείου, με τον περιορισμό στο 2,5% των ανά έτος διαθεσιμων πόρων του Ταμείου και στην παραχώρηση σε επιχειρήση ιδιωτικού δικαίου της ιδιοκτησίας και διαχείρισης δημοσίων γεωχωρικών δεδομένων, τα οποία, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, θα πρέπει με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία να διατίθενται από το Δημόσιο δωρεάν στο κοινό.

«Παραγνωρίζοντας ότι η θεσμική προστασία του φυσικού κεφαλαίου, η σαφής, ξεκάθαρη και σταθερή νομοθέτηση αποτελούν τη βάση για την ασφάλεια δικαίου που έχει ζωτική σημασία τόσο για την ανάπτυξη επενδύσεων, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος η πολιτική ηγεσία της χώρας κακονομει εις βάρος όλων», επισημαίνει μεταξύ άλλων, η συντονίστρια πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάνσου. « Τελικά με αυτή την άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση, υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για μια ουσιαστική βιώσιμη οικονομία».

Από την πλευρά του, ο νομικός συντονιστικής του WWF Ελλάς Γιώργος Χασιώτης τονίζει ότι « περισσότερο από ποτέ το δίκαιο του περιβάλλοντος μένει ανεφάρμοστο. Η αδιαφάνεια και η πολυνομία αυξάνονται, ενώ οι θεσμοί που διασφαλίζουν την πρόληψη, την επιστημονική τεκμηρίωση, τη επιτήρηση των φυσικών μας πόρων και τη δημόσια διαβούλευση αποδυναμώνονται».