Η πρώτη καταδίκη του και με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου βαραίνει από χθες τις πλάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση, το αποτέλεσμα της οποίας περίμενε με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η Ιταλία, το ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την ποινή των τεσσάρων χρόνων κάθειρξη εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης ακυρώνοντας μόνο την απόφαση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως προς το σκέλος της διάρκειας. Το Εφετείο του Μιλάνου είχε καταδικάσει τον Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια κάθειρξης και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για φοροδιαφυγή που σχετίζεται με υπόθεση αγοροπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισαν ότι τα πέντε χρόνια στέρησης είναι πολλά, καθώς έκριναν ότι για τέτοιο αδίκημα η ποινή δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία χρόνια. Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε ουσιαστικά μόνο λίγο χρόνο. Και αυτό διότι το Εφετείο θα πρέπει να συνεδριάσει και πάλι, αλλά με διαφορετική αυτή τη φορά σύνθεση, προκειμένου να εκδώσει νέα απόφαση.

ΑΝΤΙΟ, ΚΥΡΙΝΑΛΙΟ. Πρακτικά το μέλλον του 78χρονου Μπερλουσκόνι δεν είναι στην φυλακή, όπως φοβόταν –αλλά ούτε και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ονειρευόταν. Από τα τέσσερα χρόνια κάθειρξης τα τρία διαγράφονται. Η ηλικία του υπόδικου μεγιστάνα θα του επιτρέψει να μην περάσει την πόρτα της φυλακής, αλλά πιθανότατα σε κατ’ οίκον περιορισμό τον έναν χρόνο καταδίκης. Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σημαίνει την αυτόματη έκπτωση του Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή, αλλά και τον ενταφιασμό της φιλοδοξίας του να περάσει την πόρτα του Κυρινάλιου ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε μια ανάσα και η κυβέρνηση Λέτα, βασικός εταίρος της οποίας είναι ο Λαός της Ελευθερίας (PDL). Ο Μπερλουσκόνι παραμένει άτυπος ηγέτης του κόμματος, πολλά στελέχη του οποίου υποστήριζαν ότι σε περίπτωση επικύρωσης της καταδίκης το PDL θα έπρεπε να αποσύρει τη στήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό. Την άποψη ότι μια καταδικαστική απόφαση θα σήμαινε αυτομάτως το τέλος της συνεργασίας με την Κεντροδεξιά είχαν διατυπώσει και πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέφυγε σε ένα είδος σολομώντειας λύσης που μπέρδεψε πολλούς. Οι οπαδοί του Μπερλουσκόνι πανηγύρισαν στην αρχή, προτού αντιληφθούν ότι ο ηγέτης τους δεν βγήκε νικητής από αυτή τη διαδικασία. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί έδωσαν τη θέση τους στην παγωμάρα και η παγωμάρα στην οργή και στην πίκρα. Οι δικηγόροι του άφηναν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η απόφαση είναι άδικη και δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα σαν τη δική μας», δήλωσε η Μάρα Καρφάνια, πρώην σοουγκέρλ και υπουργός Ισότητας των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι.

Η ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για πρώτη φορά και αφού έπαιζε επί σχεδόν δύο δεκαετίες με τη Δικαιοσύνη το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα. Πολλά από τα αδικήματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης χρόνου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θωρακίστηκε πίσω από νόμους που είχαν περάσει από τη Βουλή όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός. Στη φάκα της Δικαιοσύνης έπεσε για πρώτη φορά στις 8 Μαΐου, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό του σκανδάλου Ρούμπιγκεϊτ για το οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε επτά χρόνια κάθειρξης με τις κατηγορίες της εκμετάλλευσης – εκπόρνευσης ανηλίκου και της κατάχρησης εξουσίας.