«Τώρα γίνεται μια μεγάλη διόρθωση. Το εύκολο χρήμα έβλαψε πολύ τη νέα γενιά. Πίστεψαν ότι τους οφείλονταν τα πάντα. Σήμερα βλέπω νέους με πανεπιστημιακά πτυχία να επιστρέφουν στην αγροτική παραγωγή. Βλέπω νέους να επιστρέφουν από τις πόλεις στην καλλιέργεια του πορτοκαλιού ή της ελιάς, στα χωράφια των γονιών τους. Πριν, όλα ήταν κατανάλωση και μάρκετινγκ. Θεωρώ ότι οι νέοι Ελληνες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της προσωπικής δουλειάς, της παραγωγής».

Μέσα σε λίγες γραμμές, ο Γιώργος Δημητριάδης από τα Χανιά, πετυχημένος ελαιοπαραγωγός και καινοτόμος τυποποιητής με μεγάλες εξαγωγικές επιδόσεις, περιέγραψε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» (το άρθρο στη σελίδα 15) το ελληνικό πρόβλημα: την ώρα που η ανεργία τσακίζει την κοινωνική συνοχή, την ώρα που το πολιτικό προσωπικό της χώρας δίνει μάχες χαρακωμάτων για τη μία ή την άλλη ρύθμιση που απαιτούν οι δανειστές, μια άλλη Ελλάδα ξεπροβάλλει μέσα από τις στάχτες.

Αυτή η «άλλη Ελλάδα» – της παραγωγής, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας – είναι που θα δώσει την ώθηση για την έξοδο από την κρίση. Δεν θα είναι η πρώτη φορά: η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει άλλες πέντε φορές στο παρελθόν – και ήταν πάντοτε αυτή η «άλλη Ελλάδα» που έβρισκε τη διέξοδο προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Η άγονη πολιτική αντιπαράθεση των ημερών μόνον εμπόδια μπορεί να βάλει στην πορεία αυτή. Και είναι θετικό ότι ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τα «αδέσποτα» σενάρια για πρόωρες εκλογές, που θα ήταν η ταφόπλακα στο μέλλον της χώρας. Ας λάβει το μήνυμα ολόκληρη η πολιτική τάξη: απαιτείται μόνον ενότητα και δουλειά!