Στο θέμα της πορνογραφίας η στάση της κινεζικής κυβέρνησης είναι απόλυτα υποκριτική. Μέσα στον Ιούλιο, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα ανακοίνωσε μία ακόμη εκστρατεία εναντίον της. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «αβλαβούς διαδικτυακού περιβάλλοντος» για τη νεολαία, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Σελίδες, παιχνίδια και διαφημίσεις με πορνογραφικό περιεχόμενο στο Ιντερνετ έκλεισαν ή τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ή τους ζητήθηκε να αποσύρουν τις επίμαχες εικόνες.

Οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας σπασμωδικής προσπάθειας καταπολέμησης της ανηθικότητας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρούσε ανέκαθεν εαυτόν φύλακα κατά της «πνευματικής μόλυνσης» κάθε είδους και είχε απαγορεύσει την πορνογραφία από το 1949, όταν ανέβηκε στην εξουσία. Οι σχετικοί νόμοι στη χώρα είναι ταυτόχρονα δρακόντειοι και αρκετά νεφελώδεις. Στο στόχαστρο βρίσκεται οτιδήποτε θίγει τη «δημόσια ηθική» ή «τη σωματική και πνευματική υγεία της νεολαίας και των νέων ανθρώπων». Το 2005 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τη μεγαλύτερη κινεζική πορνογραφική ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι αυστηροί περιορισμοί δεν αγγίζουν τα κρατικά όργανα. Το πρακτορείο Σινχούα έχει δημοσιεύσει θέματα με ημίγυμνες γυναίκες (ή και εντελώς γυμνές) και με προκλητικούς τίτλους όπως: «Καυτές εικόνες – Δείτε πόσο καυτή είναι η Ιρίνα Σάικ με μπικίνι» και «Τα δέκα καλύτερα μέρη για γυμνισμό παγκοσμίως». Συχνά παραβλέπονται οι νόμοι για τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου από τις ίδιες τις κρατικές Αρχές για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από μπλόγκερ. «Από τη μια το κράτος ξοδεύει όλες του τις δυνάμεις στην καταπολέμηση της πορνογραφίας και από την άλλη τα (κρατικά) μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν νέες και όμορφες γυναίκες για να τραβήξουν την προσοχή. Μοιάζει σαν το κράτος να καλλιεργεί τα πρότυπα τα οποία προσπαθεί το ίδιο να εξαλείψει», έγραψε κάποιος στο κινεζικό μπλογκ Σίνα Γουέιμπο στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης υπόκεινται σε λογοκρισία. Τον προηγούμενο μήνα οι κρατικές Αρχές έκλεισαν για τρεις μήνες την «Μπλου Εξπρές Ντέιλι» για «χυδαίο περιεχόμενο». Η ημερήσια επαρχιακή εφημερίδα καταδικάστηκε επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας αρνούνται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζουν κατασκευασμένες. Η αντιμετώπιση της πορνογραφίας αποτελεί ιδανική δικαιολογία για τον περιορισμό και την τιμωρία των επιχειρήσεων που θεωρούνται απειλητικός ανταγωνισμός για το κράτος. Μέχρι και η Google και η Apple έχουν κατηγορηθεί για πορνογραφία! Παράλληλα, η εκστρατεία αυτή είναι και η αφορμή για μαζική λογοκρισία στον χώρο του Ιντερνετ και όσες σελίδες διαφωνούν με την κεντρική κρατική πολιτική λογοκρίνονται και κλείνουν. Μαζί με το πορνό, μην ξεχνάμε και την πολιτική.

Η Clarissa Sebag-Montefiore είναι δημοσιογράφος, συντάκτρια μόδας στην κινεζική ιστοσελίδα Time Out Shanghai