Η Κάρολαϊν Κένεντι, δικηγόρος και συγγραφέας, ανταμείφθηκε χθες από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη βοήθεια που του παρείχε ώστε να καταφέρει να εισέλθει στον Λευκό Οίκο και να καθήσει στο ίδιο γραφείο στο οποίο καθόταν ο πατέρας της μέχρι την ημέρα που δολοφονήθηκε πριν από 50 χρόνια. Χθες το βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τον διορισμό της Κάρολαϊν Κένεντι στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, μια θέση στην οποία έχουν υπηρετήσει πολλοί διακεκριμένοι αμερικανοί πολιτικοί.

Η πρώτη φορά που η Κένεντι βοήθησε τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν το 2008, κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών, όταν η Κάρολαϊν αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Ομπάμα έναντι εκείνης της Χίλαρι Κλίντον. Διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις σε πολιτείες-κλειδιά για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, η Κένεντι κατάφερε να προσελκύσει πλήθος Αμερικανίδων, οι ψήφοι των οποίων αποδείχτηκαν πολύτιμες για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του 2012, η Κένεντι ήταν μία από τους 35 εθνικούς επικεφαλής της εκστρατείας για την επανεκλογή του Ομπάμα. Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, η Κένεντι χαρακτήρισε τον Ομπάμα «το είδος του ηγέτη για το οποίο έγραψε ο πατέρας μου στο βιβλίο του «Πορτρέτα θάρρους»», ένα βιβλίο στο οποίο ο Τζον Φ. Κένεντι παρουσίαζε τον βίο και τη δράση οκτώ αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι επέλεξαν να πράξουν αυτό που θεωρούσαν σωστό αδιαφορώντας για τις όποιες, αρνητικές για τους ίδιους, συνέπειες.

Η ανακοίνωση του διορισμού της Κάρολαϊν Κένεντι στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιαπωνία δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο. Το όνομά της διαβάστηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μέσα από μια λίστα όπου υπήρχαν τα ονόματα δεκάδων επιλογών του Ομπάμα για διάφορες διοικητικές θέσεις. Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι τα άτομα που επιλέχτηκαν είναι εξαιρετικά έμπειρα και αφοσιωμένα στα καθήκοντά τους, δίχως όμως να αναφερθεί σε καμία από τις επιλογές του προσωπικά.

Οσον αφορά το πρακτικό σκέλος του διορισμού της Κένεντι στην Ιαπωνία, αποτελεί γεγονός ότι η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς μ’ έναν από τους κυριότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή για την αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αποτελεί επίσης έναν σημαντικό συνεργάτη των ΗΠΑ σε εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα, οι ιαπωνικές κυβερνήσεις είχαν συνηθίσει να συνομιλούν με επιφανείς αμερικανούς πολιτικούς που υπηρέτησαν στη χώρα ως πρεσβευτές –από τον πρώην αντιπρόεδρο, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ, Ουόλτερ Μοντάλε ώς τον επικεφαλής της Γερουσίας Χάουαρντ Μπέικερ.

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ. Ο Τόμας Μπέργκερ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, θεωρεί πως ο διορισμός της Κάρολαϊν Κένεντι ενδεχομένως να ανησυχεί όλους όσοι πιστεύουν πως δεν έχει την απαραίτητη πολιτική εμπειρία για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα κρίσιμων θεμάτων, όπως για παράδειγμα η διένεξη μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τα νησιά Σενκάκου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Ωστόσο ο Μπέργκερ υποστηρίζει πως η Κένεντι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτές τις σημαντικές προκλήσεις με τη βοήθεια ενός εξαιρετικά έμπειρου προσωπικού. Την ίδια στιγμή, εκείνη θα μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα της –αναφέρει ο Μπέργκερ –αξιοποιώντας τα δικά της ιδιαίτερα προσόντα: τη φήμη της ως κόρη του JFK, το φύλο της και τη στενή της σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οσον αφορά τη φήμη της, οι όποιες εξηγήσεις είναι περιττές. Οσον αφορά το φύλο της, ο Μπέργκερ θεωρεί πως η Κένεντι θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό πρότυπο για τις γυναίκες της Ιαπωνίας που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική. Οσον αφορά τη στενή της σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, την απάντηση την έδωσε ο Κερτ Κάμπελ, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ζητήματα της Ανατολικής Ασίας: «Αυτό που ζητά κάποιος από έναν (αμερικανό) πρεσβευτή είναι να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μιλήσει με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο τηλέφωνο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που να μπορεί να το κάνει γρηγορότερα από την Κάρολαϊν Κένεντι».

Κληρονομιά

Παρόλο που η Κάρολαϊν Κένεντι δεν έχει προσωπικούς δεσμούς με την Ιαπωνία, πολλοί θεωρούν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πατέρας της στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα τη βοηθήσει σημαντικά