Πριν από 15 χρόνια ο πιο ακριβοπληρωμένος, σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς», ηθοποιός στο Χόλιγουντ ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ, ο πολλά υποσχόμενος ηθοποιός που έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με ταινίες όπως «Τεχνίτης στις γυναίκες» και «Λιγότερο από μηδέν», είχε καταλήξει εθισμένος στην ηρωίνη, την κοκαΐνη και το αλκοόλ, με προβλήματα με τον νόμο και για μόνιμη διεύθυνση κατοικίας τον καναπέ της βοηθού του.

Η κατάστασή του θεωρήθηκε σοβαρή και σιγά σιγά βρέθηκε στο περιθώριο της βιομηχανίας του θεάματος. Σκηνοθέτες όπως ο Ρόμπερτ Αλτμαν και ο Ολιβερ Στόουν του έδιναν δουλειά, αλλά τα στούντιο τον είχαν ξεγράψει. Το κασέ του που ήταν στο 1,5 εκατ. ευρώ μειώθηκε δραματικά κατά 75%.

Ο σκηνοθέτης Μάικ Φίγκις, με τον οποίο ο «αξιαγάπητος τυφώνας» –όπως τον αποκαλούσε –συνεργάστηκε στην ταινία του 1997 «Εραστές για μια νύχτα», τον θυμάται να πηγαίνει στο πρώτο τους ραντεβού ξυπόλητος, υπό την επήρεια ναρκωτικών και με ένα όπλο δεμένο στη ζώνη του. Οταν μάλιστα τον ρώτησε γιατί το κουβαλούσε μαζί του, η απάντηση που πήρε τον σόκαρε περισσότερο: «Α, δεν ήθελα να το αφήσω στο αυτοκίνητο», του είπε ο Ντάουνι.

Επειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες απεξάρτησης, κατάφερε τελικά να «καθαρίσει» και να αφήσει για τα καλά αυτή τη σκούρα περίοδο της ζωής του πίσω του. Την περασμένη εβδομάδα το «Φορμπς» τον ανακήρυξε τον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό στο Χόλιγουντ. Το 2012 κατάφερε να αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 57 εκατ. ευρώ και τα περισσότερα από αυτά ήταν για έναν μόνο ρόλο –στην ταινία «Iron Man 3».

Ο Ντάουνι έκανε το φιλμ εισπρακτική επιτυχία, αφού οι παραγωγοί της συγκέντρωσαν 445 εκατ. ευρώ μόνο από τα εισιτήρια παγκοσμίως. Αν υπολογίσουμε δε και τα έσοδα από τη διαφήμιση και τα εμπορικά δικαιώματα, τότε το ποσό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ. ευρώ. Και έπειτα υπάρχει και το «Avengers». Ο Τόνι Σταρκ/Iron Man, ο ρόλος δηλαδή του Ντάουνι, έγινε ο αγαπημένος του και τον επιβράβευσε με έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τα εισιτήρια παγκοσμίως. Ετσι, χάρισε στην ταινία την 3η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Ντάουνι αμείφθηκε με το μεγαλύτερο ποσό όλων των συμμετεχόντων, ακόμα και του σκηνοθέτη Τζος Ουίντον.