Είμαι έγκυος στο πρώτο μου παιδί και επιθυμώ να το θηλάσω, Η μητέρα μου προσπαθεί να με πείσει ότι ο θηλασμός είναι αφύσικος και κοπιαστικός και να δώσω ξένο γάλα στο μωρό.

Η μητέρα σας προβάλλει πάνω σας την δική της αμφιθυμία για τον θηλασμό και για αυτό προσπαθήστε να την αγνοήσετε και να υπακούσετε στην δική σας επιθυμία.

Τα οργανικά οφέλη του θηλασμού για το μωρό σας είναι ανεκτίμητα: προφύλαξη από ιώσεις, αλλεργίες, λοιμώξεις, ίκτερο, κωλικούς,παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, καρκίνο, καρδιοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

Αλλά και για εσάς: η αίσθηση επάρκειας και άνευ όρων προσφοράς στο μωρό σας, η προστασία από τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, την οστεοπόρωση, μία σύντομη νέα εγκυμοσύνη και η ταχύτερη απώλεια του βάρους σας είναι σημαντικά.

Ο θηλασμός είναι μια συναισθηματική ανταλλαγή ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος και αποτελεί μία σημαντικότατη βάση του μετέπειτα ιερού αυτού δεσμού. Μάλιστα η άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος σας προκειμένου να αρχίσει ο θηλασμός το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό, θα είναι ότι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1