Σοκ στη φιλελεύθερη Ρωσία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο προκαλεί η πενταετής κάθειρξη του Αλεξέι Ναβάλνι σε καταναγκαστικά έργα, απόφαση που χαρακτηρίζεται παράλογη και προϊόν μιας δίκης – παρωδίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά τη Δικαιοσύνη για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, κάνοντας πολλούς να συγκρίνουν τις μεθόδους του με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν. Ο δημοφιλής μπλόγκερ και ηγετική προσωπικότητα του κινήματος που αμφισβήτησε τη νίκη του κόμματος του Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο 2011 αλλά και νίκη στις προεδρικές εκλογές πέντε μήνες αργότερα είναι ένας από τους πιο απειλητικούς αντιπάλους του. Ο Ναβάλνι κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 ότι καταχράστηκε ξυλεία αξίας περίπου 400.000 ευρώ της κρατικής επιχείρησης ξυλείας της περιφέρειας Κίροφ ως σύμβουλος του τοπικού κυβερνήτη. «Αυτό είναι το τέλος μου» είχε γράψει τότε ο Ναβάλνι στο twitter. Η δίκη του ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και η έκβασή της επιβεβαίωσε την πρόβλεψή του. Παρά τους δεκάδες μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του και τα κατά γενική ομολογία ανεπαρκή στοιχεία, ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη σε έξι χρόνια κάθειρξη. Οι δικαστές μείωσαν την ποινή κατά έναν χρόνο. Ο Ναβάλνι άκουσε την απόφαση με ένα «χαμόγελο παραίτησης να διαγράφεται στα χείλη του», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένος. Πριν του περάσουν οι αστυνομικοί τις χειροπέδες κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της διαφθοράς: «Μην κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτε» έγραψε στο twitter. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Μόσχας και ζήτησε από τους Μοσχοβίτες να μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Παρά το γεγονός ότι η καταδίκη του Ναβάλνι δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, οι αντιδράσεις στην απόφαση ήταν έντονες. Οι υποστηρικτές του ρώσου ακτιβιστή αγνόησαν την απαγόρευση συγκεντρώσεων που είχαν επιβάλει οι Αρχές και διαδήλωσαν έξω από το Κρεμλίνο αλλά και στην Αγία Πετρούπολη. Στην πλατεία Μανέζ, στη Μόσχα, συνελήφθησαν 15 άτομα. Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα φωνάζοντας συνθήματα «Πούτιν κλέφτη», «Ελευθερία» και κρατώντας πλακάτ με την φωτογραφία του Ναβάλνι. Πολλοί διαδηλωτές είχαν καρφιτσώσει στο πέτο τους κονκάρδες με την επιγραφή «Η δίκη κατά του Ναβάλι είναι δίκη εναντίον μου».

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η απόφαση δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε στις Βρυξέλλες απ’ όπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε την ανησυχία της διά του εκπροσώπου της ενώ τόνισε ότι η καταδίκη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κράτος δικαίου στη Ρωσία. «Οι κατηγορίες εις βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι και του Πιοτρ Οφιτσέροφ δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς» τόνισε ο εκπρόσωπος. Ιδιαίτερα επικριτικό εμφανίστηκε και το Βερολίνο με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δηλώνει ότι «η Ρωσία έκανε ακόμη ένα βήμα πίσω στο θέμα της δημοκρατίας και του κράτος δικαίου». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ουάσιγκτον. Η ένταση και το εύρος της αντίδρασης οδήγησαν τις εισαγγελικές Αρχές να προτείνουν να μη φυλακιστεί ο Ναβάλνι πριν εκδικαστεί η έφεσή του. Οπως δήλωσε, πάντως, η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια «όποιος νομίζει ότι οι διώξεις κατά του Αλεξέι θα σταματήσουν, απατάται».