Μια εικόνα «σταθερότητας» και «κανονικότητας» της κυβέρνησής του πασχίζει να δώσει ο Μαριάνο Ραχόι στους ισπανούς πολίτες, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να ανατρέψει την αίσθηση ότι είναι ένας Πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Ο κεντροδεξιός ηγέτης έχει καταφύγει στη σιωπή επιχειρώντας να ξεχαστεί το σκάνδαλο του μυστικού λογαριασμού του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στην Ελβετία από τον οποίο φαίνεται να κατέληγαν χρήματα στην τσέπη του ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός των κυβερνήσεων Αθνάρ. Οπως όμως επισημαίνει ένας αρθρογράφος της «Ελ Μούντο», της εφημερίδας που έβγαλε στο φως τα λογιστικά βιβλία του πρώην ταμία του κόμματος Λουίς Μπάρθενας και τα μηνύματα που αντάλλαξε τον περασμένο Ιανουάριο με τον Μαριάνο Ραχόι, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. «Μοιάζει με πυγμάχο πρησμένο από τις γροθιές, στριμωγμένο σε μια γωνιά του ρινγκ, ο οποίος πρέπει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται αλλά και που, με έναν αξιολύπητο τρόπο, κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι η πίεση να μιλήσει ο Ραχόι για το σκάνδαλο αυξάνεται συνεχώς. Μετά την συμβολική πρόταση μομφής που απείλησε ότι θα καταθέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα προκειμένου να αναγκάσει τον Πρωθυπουργό να εμφανιστεί στη Βουλή και να σπάσει τη σιωπή του, χθες ήρθε η σειρά της Ενωσης Δημοκρατών Δικηγόρων να απευθύνουν έκκληση στον ανακριτή που εξετάζει την υπόθεση να καλέσει τον Ραχόι για να δώσει εξηγήσεις. Το αίτημα διατυπώνεται για πρώτη φορά και θεωρείται από τους αναλυτές προπομπός μιας πίεσης προς την ισπανική Δικαιοσύνη που αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το γεγονός ότι στα ταμεία του κόμματος είχαν μπει τη δεκαετία του 1990 περίπου 7,5 εκατ. ευρώ θεωρείται αδιαμφισβήτητο. Κανείς δεν αμφισβητεί επίσης ότι στις τσέπες του Ραχόι και της υπαρχηγού του στο ΡΡ Μαρίας Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ είχαν καταλήξει το 2009 κάπου 95.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Ως προς τον τρόπο παράδοσης υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Κάποιες πληροφορίες θέλουν να γίνεται σε κούτες πούρων, άλλες σε κίτρινους φακέλους.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Αντίθετα με τον Ραχόι που θέλει να ξεχαστεί το σκάνδαλο, ο Ρουμπαλκάμπα προσπαθεί να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα. «Ο Πρωθυπουργός έχει χάσει την αξιοπιστία του, οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες» επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους. «Η στρατηγική του Ραχόι είναι να υποτιμήσει το σκάνδαλο, να το παρουσιάσει ως ήσσονος σημασίας υπόθεση» τονίζει και από την πλευρά της η «Ελ Μούντο στο κύριο άρθρο της. Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο ισπανός Πρωθυπουργός είναι να πείσει ότι είναι απολύτως αφοσιωμένος στην επίλυση της κρίσης που ταλανίζει την Ισπανία και ότι τίποτε δεν αποσπά την προσοχή του από την αποστολή του. Τα προβλήματα πράγματι είναι πολλά με πρώτο την ανεργία που έχει φτάσει στο 27% στον γενικό πληθυσμό και το 52% στους νέους. Ενα σκάνδαλο χρηματισμού σε τέτοιες συνθήκες εξαγριώνει ακόμη περισσότερο την ισπανική κοινωνία.