Καταγγελίες σε βάρος του ανατραπέντα Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων διερευνά η αιγυπτιακή εισαγγελία, διαδικασία που φαίνεται ως προετοιμασία για πιθανή δικαστική δίωξή τους.

Οι καταγγελίες, των οποίων η προέλευση δεν διευκρινίζεται, αφορούν σε κατασκοπία, υποκίνηση δολοφονίας διαδηλωτών και «πλήγμα στην οικονομία» της χώρας, όπως ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα των καταγγελιών γίνεται ώστε να προετοιμαστεί φάκελος και ενδεχομένως να ανακριθούν οι εμπλεκόμενοι.

Εκτός από τον Μόρσι, η έρευνα αφορά και σε οκτώ μέλη της ηγεσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων -ανάμεσά τους του επικεφαλής τους Μοχάμεντ Μπαντιέ και του «νούμερο δύο» Εσάμ ελ Εριάν.

Ο Μόρσι, όπως και τα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, βρίσκονται υπό κράτηση μετά την στρατιωτική επέμβαση στο Κάιρο.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν επανέλθει στη δημοσιότητα τα «ερωτηματικά» γύρω από την απόδραση του Μόρσι το 2011 και την πιθανή εμπλοκή της Χαμάς -κάτι που θα συνιστούσε επέμβαση από το εξωτερικό και, θεωρητικά, θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες προδοσίας σε βάρος του ανατραπέντα προέδρου.

Ας σημειωθεί, σχετικά με τις ανακοινώσεις της εισαγγελίας, πως η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη δεν συνηθίζει να βγάζει ανακοινώσεις βάσει μόνο καταγγελιών που λαμβάνει, τουλάχιστον πριν απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες (διαδικασία που κατά κανόνα κρατά μήνες).

H κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι και η σύλληψη των ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, την επαύριο της στρατιωτικής επέμβασης, έχει προκαλέσει επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της νέας ηγεσίας στο Κάιρο.