Την πρόθεσή του να κατεβεί στην πολιτική επιβεβαίωσε ο διάσημος αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο κοινοβούλιο της Αιθιοπίας στις εκλογές του 2015.

«Ναι, θέλω να εκλεγώ το 2015 στο κοινοβούλιο για να μπορέσω να βοηθήσω τη χώρα μου να προοδεύσει περισσότερο», δήλωσε μέσω του Twitter ο 40χρονος πλέον Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο φορές το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μέτρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996 και του Σίδνεϊ το 2000.

Ο Γκεμπρεσελασιέ έχει κατακτήσει στο ίδιο αγώνισμα τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου (το 1993 στη Στουγκάρδη, το 1995 στο Γκέντεμποργκ, το 1997 στην Αθήνα και το 1999 στη Σεβίλλη).

Δήλωσε ότι δεν θα κατεβεί με κάποιο κόμμα αλλά θα θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.

Μιλώντας στο Associated Press, πριν από λίγες ημέρες, ο Γκεμπρεσελασιέ είχε πει ότι οι πολιτικές του φιλοδοξίες δεν περιορίζονται μόνο με μια θέση βουλευτή, αλλά θέλει κάποια ημέρα να γίνει πρόεδρος της Αιθιοπίας. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική μολονότι φίλοι του, ακόμη και μέλη της οικογένειάς του, τον συμβουλεύουν να μην το κάνει.